Редки растения виреят край Албена

Резерватът „Балтата” се простира на 18.2 хектара

Интересен, но малко познат факт е, че на територията на ваканционно селище Албена се намира един от най-красивите резервати в България - „Балтата", обхващаш уникална за Европа лонгозна гора, простираща се на 18.2 хектара. Той заема територия от главния път Кранево — Албена, преминава зад хотелите на комплекса и достига плажната ивица на морето. Най-зеленият курортен комплекс е вписан в „Балтата“, като поддържан резерват с безценна флора и фауна. През пролетта цъфтят множество редки и интересни цветя: блатното кокиче, снежното кокиче, дивия зюмбюл и блатния ирис (перуника) и много други.

        Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е в плътна популация на територията на резервата. В „Балтата“ кокичето расте заради мокрите, засенчени места, характерни за влажните лонгозни гори. Популярните наименования на това рядко цвете са: "гергьовско кокиче", "сазово кокиче", "барско кокиче", "водно кокиче", "белоцвет", "жабешко лале". Видът е включен в червената книга на България с категория "застрашен".

        Блатното кокиче е многогодишно луковично растение, високо 65 см. Листата са линейни, а цветовете 3-7 на брой разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки. Цветът е съставен от шест еднакви, бели, със зелени върхове, дълги 10-15 ст околоцветни листчета. Цъфти април-май. Цветовете излъчват силна приятна миризма. Растението е лечебно и декоративно. Съдържа алкалоида “галантамин”, от който се произвеждат различни лекарствени препарати. Използва се като суровина за фармацевтичната промишленост.

        На територията на ваканционно селище Албена се намира и една от най-богатите колекции на дървета и храсти. Паркът е създаден изцяло от български специалисти, едновременно с изграждането на хотелите през 60-те и 70-те години на XX век и допринася за кристалночистия, богат на кислород и ободряващ въздух, който прави Албена прекрасно място за семейна почивка с деца.

        През април — май в Албена ще цъфне и символът на японския характер и светоусещане–японската гроздовидна череша (сакура) от сорта Padus serrulata Sok. ‘Kanzan’. Сакурата през пролетта създава с невероятните си кичести цветове в розово атмосфера на красота и празничност. След средата на април се покрива с многобройни цветове в различни нюанси на розовото, образуващи едри гъсти гроздове. Цветовете не се разтварят изведнъж и опадват за сравнително кратък период–от седмица до 10 дни. Това придава особенна красота и ефимерност.

Ако искате да се докоснете до завладяващата красота на японската гроздовидна череша, трябва да посетите Албена сега — преди пролетният бриз да отнесе това розово великолепие във вечността.

        Ваканционно селище Албена е богато и на друг красив символ от Изтока. Тава са екзотичните листопадни магнолии, които цъфтят през пролетта, преди да се разлистят. Цветовете са обагрени в бяло до розово, а формата им е чашковидна или широко отворени. Ароматът им е много деликатен и изискан.