Литва очаква руско нахлуване и териториални претенции

Свят

25-03-2015, 17:44

Снимка:

flagi-mira.ru

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това съобщава австрийският вестник Kurier

В Литва сериозно се отнасят към възможността от „руско нахлуване” и се опасяват, че Москва може да предяви към Вилнюс „териториални претенции” за създаване на „коридор”, съединяващ територията на Русия с Калининградска област, съобщава австрийският вестник Kurier, цитиран от Блиц.

Президентът на Литва Даля Грибаускайте за пореден път се изказа в Брюксел критично по отношение на официална Москва. Тя поиска разширяване на санкциите против Русия. Според нея е безсмислено да се водят преговори със страна-агресор.
Анализаторът от Центъра за изследване на Източна Европа във Вилнюс Марюс Лауринавичюс отбелязва, че във Вилнюс сериозно се опасяват от „руско нахлуване” и не изключват Москва да предяви „териториални претенции”. Тъй като литовската територия отделя Калининградска област от Беларус, то Русия можела да претендира за създаване на „коридор”, заявява експертът.
Грибаускайте заявила, че в случай на нападение от Русия войските на НАТО ще се нуждаят поне три дни, за да дойдат на помощ и през тези три дни тя трябва да се защитава самостоятелно. (Литва е два пъти по-малка от България по територия и население.) Президентът е убеден, че „колкото повече войници има в Литва, толкова по-малка ще е решимостта на Русия да я нападне”.
Според Kurier, литовското ръководство особено се безпокои от ракетите „Искандер”, разположени около Калининград. В училищата на Литва се разпространяват брошури с инструкции как учениците да се държат при бомбардировки, провеждат се занятия по ПВО. По улиците на Вилнюс никога не е имало толкова военни, както сега, отбелязва вестникът.
Според изданието, напрежението между Русия и Литва се усложнява и от това, че външният министър на страната Линас Линкявичус постоянно се изказва за доставяне на оръжие от НАТО за Украйна.