Започват събитията за Деня на Тракия

Мисия Бургас

26-03-2015, 08:22

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гирлянд на славата води шествието за Деня на Тракия

На 26 март се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета

Тракийско дружество „Екзарх Антим I” и Военен клуб – Бургас организират тържествено честване по повод Деня на Тракия. На 26 март се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет и допринесли за съхранението на една от най-древните култури в Европа и света.
Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Към тях се присъединяват армията, църквата и българската културна общественост. А от 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия. 
В 12:00 ч. ще се проведе Официален ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на българския воин пред Военен клуб. От 13:30 ч. ще бъдат поднесени цветя в Морската градина на паметниците на Капитан Петко войвода, Георги Кондолов и Михаил Герджиков. На 27 март, от 19:00, започва тържествен концерт, който ще се проведе в залата на „Военен клуб“ – Бургас.