Външно министерство: Българите в Атакама са в безопасност

Свят

26-03-2015, 14:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Осигурени са с храна и има връзка с тях

Обстановката в района на наводнението в пустинята Атакама в Чили постепенно се нормализира. Всички български граждани са добре, настанени са по домовете си в град Каприато и изчакват отводняването, за да се завърнат на работа, съобщи в четвъртък българското Министерство на външните работи.

 По-рано по информация на сънародника ни Иван Додуров Нова телевизия съобщи, че около 200 българи се намират в изключително тежка ситуация в чилийската пустиня. "Тук в пустинята Атакама има бедствено положение заради проливни дъждове. Има към 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа. Хората са много притеснени", съобщил Додуров.

 От външно министерство информират, че българите са осигурени с храна и стоки от първа необходимост. Представители на компанията, чиито служители са те, са в постоянен контакт с тях.

  През последните два дни поройни дъждове предизвикаха наводнения в пустинята Атакама, намираща се в северната част на Чили, предаде агенция АП в четвъртък. Обилните валежи блокираха пътища и прекъснаха електрозахранването в много места, десетки сгради са пострадали, а някои дори са разрушени. Без ток са над 26 000 домакинства.

 Двама души са загинали в крайбрежния град Чанарал, съобщава полицията, цитирана от местни медии. Най-малко 24 човека са обявени за изчезнали в три селища, засегнати от наводненията, съобщи зам.-вътрешният министър Махмуд Алеуи. Правителството обяви бедствено положение. Затворени са два гранични пункта с Аржентина, а полетите от и за регионалната столица Копиапо са отменени.

Гръмотевични бури, придружавани от проливни дъждове, се стовариха върху региона във вторник. Река Копиапо излезе от бреговете си, налагайки евакуации поради опасенията от свличания на кални маси. Някои от хората, живеещи край реката, трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптер, защото пътищата бяха блокирани от водата и калта, но част от местните жители отказаха да напуснат домовете си, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.