Утрешните събития в София

София Лайф

26-03-2015, 15:33

Снимка:

Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Празник на театъра, изложение за образованието, литературна премиера и още ...

Редица събития в столицата предлага утрешният петъчен ден.  Намерете своето събитие, своята тема-  това, което ви интересува

За ценителите на изкуството
По повод Международния ден на театъра 27 март, президентът Росен Плевнелиев ще посети Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.
Вечерта от 19.00 часа държавният глава ще присъства на постановката „Не падай духом!“ от Станислав Стратиев на абсолвентите от специалност „Актьорство за драматичен театър”. След дипломния спектакъл президентът ще се срещне с възпитаници и преподаватели от НАТФИЗ.

Театър “Българска армия”, Театър “София” и Малък Градски Театър “Зад канала” се обединяват в кампанията “Месец на театъра” по идеята на сайта LoveTheater.bg. Едномесечната инициатива ще продължи до края на април.
Трите театъра обединяват сили в каузата, чието мото е „От любов към театъра”, за да предадат на възможно най-много хора точно тази любов към сценичното изкуство. Кампанията “Месец на театъра” е насочена най-вече към младите хора. Чрез множество активности, предимно онлайн, ще се създаде общност от любители на театъра и ще се възпита и популяризира театралната култура.
По време на инициативата в сайта ще бъдат публикувани любопитни материали за театралния живот у нас. В социалните мрежи ще се осъществят множество игри и предизвикателства с награди, предоставени от партньорите на кампанията.

В Народния театър ще се състои галаспектакъл за връчване на националните награди Икар 2015 на Съюза на артистите в България.С наградата Икар за чест и достойнство е удостоен актьорът Стефан Илиев за приноса си и като дългогодишен председател на САБ, успял да съхрани целостта на организацията в годините. Наградата за изключителен творчески принос към българския театър се присъжда на актьора Никола Анастасов.
Номинираните за водеща женска роля са: Александра Василева Геше Готфрид в "Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер, Ана Вълчанова за Майката Беатрис във "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел и Светлана Янчева за Жана в "Жана" от Ярослава Пулинович.
Номинираните за водеща мъжка роля са: Марин Янев за Фернар във "Вятърът в тополите" от Жерал Сиблера, Михаил Милчев за Мадам Мишима в "Мадам Мишима" от Елена Алексиева и Явор Борисов за Филоктет във "Филоктет" от Хайнер Мюлер.
За поддържаща мъжка роля са номинирани: Иван Радоев за Стефан Драгоданоглу във "В полите на Витоша" от Пейо Яворов, Никола Мутафов за Одисей във "Филоктет" от Хайнер Мюлер и Юлиан Вергов за Борис Сарафов в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов.
За поддържаща женска роля са номинирани: Дария Симеонова за Хор в "Антигона" от Жан Ануи, Елена Телбис за Катя в "Жана" от Ярослава Пулинович и Филипа Балдева за Пеперудата във "Фотоапарати" от Пьотр Гладилин.
Номинираните за дебют са: Виктория Филипова за сценографията на "Лазарица" от Йордан Радичков, Даниела Николчова за сценографиите на "Албена" от Йордан Йовков и "Всичко наопаки или наопаки всичко, Наопаки всичко или всичко наопаки" по Жан-Батист Молиер, Каталин Старейшинска за ролята на Антигона в "Антигона" от Жан Ануи, Кристияна Ценкова за ролята на Лиз в "Откраднати разкази" от Доналд Маргулис и Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул.

От 18:00 ч. в клуба на Столичната библиотека ще се състои премиерата на книгата “Голи стихове” от Теодора Тотева. Това е първата поетична книга на младата авторка. Книгата ще представят Леонид Йовчев и Калин Терийски (редактор). За музиката ще се погрижи фънк групата “Krekhaus”.
“Аз държа на заплата в главата си стар гръцки специалист по анатомия на душата. И на нас двамата тези стихове ни харесват – защото са такива – като оголени нерви, като изследване със сонда на скришните улеи и канали в душата. На момичето. Всички ние имаме паяци и страхотии в душите си. И умните момичета също. Но само смелите отиват със свещ до страхотиите и мраковете в душите си и ни ги показват – за наше знание и за наш полезен потрес. Това е. Книгата на Теодора е вече чудесен факт”, коментира Калин Терзийски.

В зала 7 на НДК от 10.30 ч. до 13.30 ч. ще се проведе демонстрация на корейски и български традиционни занаяти, където публиката ще може да се наслади на майсторството на занаятчиите. Демонстрацията се организира с подкрепата на Българската национална камара на занаятчиите.
До 9 април в Галерия „Шипка 6“ продължава изложбата „Тайните на корейските занаяти“, която показва 140 творби на 23 корейски майстори-занаятчии. Изложбата представя експонати, включващи традиционни корейски мебели, пана, керамика, копринени картини, шевици, музикални инструменти и много други. През дните на изложбата, в определени часове на посетителите ще бъдат сервирани корейски традиционен чай с аромат на орхидея от остров Чеджу или ликьор Мунбе-джу.

За младите хора
От 11:00 часа в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Министерството на младежта и спорта инициира финална публична дискусия на Закона за доброволчеството, преди окончателния текст на документа да бъде внесен в Народното събрание.
На срещата са поканени представители на общините, доброволчески, младежки и неправителствени организации, студенти, граждани и медии.
Законът има за цел да уреди обществените отношения, свързани с организираното извършване на доброволческа дейност на територията на страната.
Финалният проект на закона е публикуван на електронната страница на Министерството на младежта и спорта.

За ученолюбивите
В зала 9 на НДК от 11 часа в петък, ще се състои официалното откриване на Международното изложение „Образование без граници“. На този форум до 29 март всички, които се интересуват от образование и реализация могат да намерят огромен избор от участници от всички сфери на обучението, както и разнообразни възможности за стажове и кариера.
Участниците са от няколко континента. Сред тях ще видим разнообразни представили както от България, така и от цяла Европа, САЩ, Австралия и далечен Китай. На пролетното издание на „Образование без граници“ ще откриете участници от цял свят.