Бургаският съд изпрати родна обирджийка в Португалия

Крими

26-03-2015, 17:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 години за отвличане и гавра срещу 15 години за катастрофа с жертва

Жената е извършвала измами в две държави

Апелативен съд Бургас потвърди решението на Окръжен съд Сливен, с което е допуснато предаване на българската гражданка Еленка Илиева на португалските съдебни власти. Първоинстанционният съд е отложил предаването й, докато изтърпи наказание лишаване от свобода, наложено й от съд в Кралство Швеция. 
Сега Илиева се издирва от прокурор в Порто, Португалия за провеждане на наказателно преследване. Обвиняема е за участие в организирана престъпна група, организиран или въоръжен обир, измами и кражби. Разследва се за това, че заедно с други лица извършвала наблюдение на възрастни хора докато теглят пари, за да видят банковия код, след това ги проследявали с цел да отнемат платежните инструменти, които използвали, за да присвоят парични суми или да извършат заплащане на вещи и услуги, които придобивали или използвали. 
Европейската заповед за арест е получена в страната през януари. 
Тя обжалва съдебен акт, като твърди, че никога не е била в Португалия, а обвиненията са неоснователни. Представителят на Апелативна прокуратура Бургас оспори въззивната жалба. 
Апелативен съд Бургас установи, че португалските власти са представили убедителни доказателства за образувано срещу исканото лице наказателно производство за деяния, които представляват престъпления и по българското законодателство.

В съответствие със закона е постановено предаване на Илиева на португалските съдебни власти, за да бъде разследвана за престъпления, които се наказват с лишаване от свобода до 8 години.   
Сега тя е в затвора - Сливен за 1 година и 8 месеца, наказанието е постановено й с влязла в сила на 20 декември преди две години присъда на Районен съд – Борос, Швеция.

Освен малкия по размер остатък от това наказание, е съобразен и поетият от българската държава ангажимент към друга държава – членка на Европейския съюз.