Пепел от рози за бургаските арестантки

Мисия Бургас

26-03-2015, 16:35

Снимка:

снимка, бургасинфо

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Надзиратели от Бургаския затвор са в протестна готовност

Новото общежитие към затвора ще даде шанс за въздух за лишените от свобода

Новият арест вече се намира в сградата на бургаския затвор. След ремонт на обособена част, там са преместени занапред  арестните помещения, които досега се помещаваха в сградата на Областната дирекция на МВР. Така се преустановява едно продължаващо с години нарушение на предписания на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Капацитетът на новите килии е за общо 36 лица. Помещенията са за чужди граждани, за жени и за непълнолетни. За разлика от останалите помещения, които са в жълто или бяло, то арестната стая за жени е в цвят пепел от рози.

Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, оборудван с вентилация, тоалетна и мивка с топла и студена вода. Санитарните възли са изцяло отделени от килиите. Изградена е баня с тоалетна, съблекалня и три душа. До всички килии има достъп на естествена светлина, освен това те са и допълнително осветени с икономично LED осветление. Помещенията са оборудвани с радиатори на парно отопление.

На откриването днес присъства заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, който заяви, че новите арестни стаи тук показвали, че и с малко средства можело да се направят добри неща. Ремонтът не струвал повече от 30 000 лева, а условията били съобразени с европейските стандарти. Той допълни, че в Бургас се работило от началото на следващата година да се открие едно ново затворническо общежитие от закрит тип, което да намали пренаселеността на затвора.