Намаляват вредните емисии в столицата с 22%

Новите автобуси, трамваи и тролеи ще намалят парниковия ефект със 79.5 т годишно, поясни Фандъкова в Париж

Европа трябва да бъде лидер за останалия свят в борбата с климатичните промени и вие сте направили първата крачка - така френският президент Франсоа Оланд се обърна към кметовете на европейските столици, които вчера се събраха в Париж на конференция за климатичните промени. В нея участва и кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде 24 часа.

„Не можем да сме безразлични към това, което се случва с климата, представители на различни държави в Генералната асамблея на ООН споделят, че след 40-50 г. страните, които представляват, може да изчезнат”, продължи президентът.

Кметовете се ангажираха с 40% намаление на парниковите газове до 2030 г. Настояват обаче за директно европейско финансиране. „До 2020 г. вредните емисии в София трябва да бъдат намалени с 22%”, представи Фандъкова плана за действие на общината. В сградите - общински и панелни, те ще спаднат допълнително чрез санирането, а новите автобуси, трамваи и тролеи ще намалят парниковите газове със 79,5 т годишно, което пести 15% енергия.

„Големите градове трябва да задават модела - 2/3 от населението на света ще живее в тях през 2059 г.”, заяви още Оланд и даде пример с подкрепата на Париж за компании, които допринасят за намаляване на вредните емисии и озеленяване на града.