Финансовият министър, синдици и прокурор влязоха в КТБ

ВАС решава дали да отнеме лиценза на банката

Министърът на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха тази сутрин в КТБ.

На влизане в сградата на банката на площад "Гарибалди" финансовият министър припомни приемането на законодателството, което да уреди статута на временните синдици. "Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството", каза Горанов. Той обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката, поясни „Всеки ден”.

Горанов каза, че още на вчерашната среща са заявили, че могат да разчитат напълно на съдействието на всички държавни органи като изброи и българската прокуратура, и правоохранителните служби. "Така че, ако е необходимо съдействие и информационно обезпечаване, те да могат да имат директни комуникации", подчерта финансовият министър.

Временните синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са вписани в Търговския регистър. Имената на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева са заличени.

Очаква се днес да се събере и петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков - адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.