Инспекцията по труда с 245 проверки

За първите два месеца на годината

През месеците януари и февруари 2015 г. Инспекцията по труда в Добрич е  извършила 245 проверки, от които 25 за проучване на искания и сигнали, 2  са за разследване на трудови злополуки и 11 са съвместно с други институции. По време на проверките са констатирани 1120 нарушения на трудовото законодателство, от които 5 за неизпълнени предписания от предходни проверки, съобщават о Инспекцията по труда в Добрич. Нарушенията, относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са 553, а тези по трудовите правоотношения са 567 броя, в т.ч. са и неизпълнените 5 броя предписания Установените лица без писмени трудови договори през месеците януари и февруари 2015 г. са 10. Нарушения от такъв характер са констатирани в обекти от отрасъл „растениевъдство и животновъдство” и „строителство” и „производство на облекло”.

При направените проверки относно неизплатените трудови възнаграждения на работниците и служителите за януари и февруари 2015 г. неизплатените трудови възнаграждения са 1022 лева в 1 предприятие. Изплатените забавени трудови възнаграждения за същия период са 10519 лева.

На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 53 акта, от които 7 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 45 за нарушения по трудовите правоотношения. 23 от актовете са за неизпълнени предписания и касаят основно неизплатени трудови възнаграждения, като констатациите са направени през предходната 2014 г. Актовете са съставени на работодатели – физически и юридически лица. През същия период са издадени 56 наказателни постановления, а влезлите в сила наказателни постановления са общо 17 броя на стойност 21000 лева.