В Алма матер ще се изучава и казахски език

България и Казахстан ще си сътрудничат в областта на културата, науката и образованието

В Центъра за източни езици и кул­тури при Софийския университет „Св.Климент Охридски" се състоя тържествена церемония по откриване на кабинета за изучаване на казахски език, историята и културата на Казахстан.

По време на церемонията ръководителят на дипломатическата мисия на Казахстан в България Темиртай Избастин и ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев подписаха Меморандум за взаимно разбирателство между дипломатическата мисия на Република Казахстан и Софийския университет „Св. Климент Охридски", който ще позволи на казахстанската и българската страна да развиват по-нататък сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, отбеляза БЛИЦ.

Учебната дисциплина „Казахски език" за първи път в Европа беше въведена в академичната програма на Софийския университет от българския тюрколог проф. Емил Боев. Днес, с под­крепата на ръковод­ството на университета, дипломатическата мисия и почетните консули на Казахстан в България, кабинетът по казахски език бе ремонтиран и оборудван със съвременна техника и нови учебни материали (речници, книги) за удобството на студентите, изучаващи казахски език.