Малко не стигна за победа на България срещу Италия

Спорт

29-03-2015, 01:15

Снимка:

LAP.bg

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

Отличен дебют за Ивайло Петев

По страхотен начин дебютира Ивайло Петев начело на националния отбор на България. В първия му мач като селекционер тимът ни бе близо до победа не срещу кого да е, а срещу големия фаворит Италия. „Лъвовете” показаха много добра игра и стигнаха до равенство 2:2 срещу „Скуадра адзура” като домакини на Националния отбор „Васил Левски”.

Тимът ни допусна изравителен гол в последните минути, но като цяло Италия доминираше в мача, а и бе доста по-добре физически в края на мача. Българският отбор обаче затрудни максимално далеч по-опитния си съперник и дори показа характер, тъй като се наложи и да прави обрат в срещата.

Началото бе шеметно. Още в първите секунди националите ни можеха да бъдат наказани. След изсипана топка в предни позиции Николай Бодуров се подхлъзна, топката стигна до Чиро Имобиле, който останал сам срещу Николай Михайлов, но стреля слабо, а и вратарят успя да се намеси, за да избие в ъглов удар.

Само три минути по-късно обаче „адзурите” стигнаха до гол. Бертолачи центрира отляво, Михайлов незнайно защо реши да не се намесва или просто се размина с топката, което изненада застаналия точно зад него Минев и защитникът с глава си вкара автогол.

 Попадението обаче не стресна българския тим и в 8-ата мин. организираха хубава атака, която Михаил Александров не можа да завърши, след като не уцели добре топката от воле след пас на Илиян Мицански.

До изравнително попадение обаче се стигна и то доста бързо. В 11-ата мин. Ивелин Попов получи топката пред наказателното поле и без много да се бави със силен шут прати реализира за 1:1.

В 17-ата мин. нашите стигнаха и до пълен обрат след страхотна контраатака. Попов напредна през центъра, продължи към Миланов надясно, който бързо подаде и Мицански с глава отбеляза за 2:1.

Почти веднага след гола обаче „лъвовете” можеха да бъдат наказани. След центриране от свободен удар отбраната ни отново увисна и Имобиле остана непокрит в непосредствена близост, и от само няколко метра стреля с глава встрани от вратата.

Резултатът обаче можеше да набъбне и в наша полза и в 37-ата минута напречната греда помогна на Сиригу след пряк свободен удар, изпълнен от Попов.

Гостите наложиха доста сериозен натиск след почивката, но българския тим започна да се стреми да убива темпото и скоростта на игра наистина спадна, което улесни нашите защитници и принуди „адзурите” повече да търсят далечни удари.

След няколко опасни атаки и удари на Верати, Имобиле и Киелини към края на срещата доминацията на гостите даде резултат. Той бе дело на дебютанта Едер, който влезе като резерва и в 84-ата мин. вкара и първия си гол с екипа на Италия. Натурализираният бразилец бе точен с прецизен изстрел от границата на наказателното поле в горния ляв ъгъл на вратата на Михайлов.

Три минути по-късно „адзурите” можеха да стигнат и до победата, като след центриране от свободен удар Габиадини получи непокрит в наказателното поле, но от близо не можа да вкара.

Все пак националите ни успяха да удържат финалния щурм на съперника и макар и с малко, се разминаха с победата, но спечелиха ценна точка срещу четирикратния световен шампион.

В класирането България остава на 4-то място, като в момента е с 5 точки и изостава с 4 от Норвегия, който с 9 точки, заема заветната 3-та позиция, даваща право на участие в баражите. Италия остава на 2-ро място с 11 точки – 2 по-малко от Хърватия.

БЪЛГАРИЯ – ИТАЛИЯ 2:2

0:1 Минев (4-автогол)

1:1 Попов (11)

2:1 Мицански (17)

2:2 Едер (84)

БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов, Станислав Манолев, Александър Александров, Николай Бодуров, Йордан Минев, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Георги Миланов (88-Венцислав Василев), Ивелин Попов (84-Симеон Славчев), Михаил Александров, Илиян Мицански (73-Валери Божинов).

ИТАЛИЯ: Салваторе Сиригу, Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали, Лука Антонели (77-Маноло Габиадини), Андреа Бертолачи (71-Роберто Сориано), Антонио Кандрева, Марко Верати, Матео Дармиан, Чиро Имобиле, Симоне Дзадза (58-Едер).