Нова интрига цепи БСП

Политика

29-03-2015, 08:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С промяна в устава забраниха на Станишев да се кандидатира пак за лидер

Петдесетина души от Националния съвет (НС) на БСП изненадващо забраниха на дългогодишния партиен лидер Сергей Станишев да се кандидатира отново за председател на партията до 2020 г., пише в. "Труд". Това стана с промяната в партийния устав, която бе приета на закрит пленум на „Позитано” 20 вчера. Поправката е приета с гласовете на петдесетина души от останалите в залата. В НС на БСП участват общо 167 души.
„Спретнахме си интрига преди конгреса - бе коментарът на млад социалист, гласувал против поправката „анти-Станишев”. Вместо да градим продуктивни политически платформи, ние си въртим вътрешни интриги и вкарваме партията в нова разправия.”
С поправката „анти-Станишев” се задълбочават боричканията в партията точно преди местния вот, на който социалистите дават заявка, че искат да постигнат добри резултати, потвърдиха и други участници в пленума.
Автор на промяната в устава е наследникът на Станишев на “Позитано” 20 Михаил Миков. След като чул мненията срещу промяната, Миков предложил поправката да отпадне, но залата се възпротивила и я приела. Според партийци обаче това си бил „чист партизански номер”. Самият Станишев не присъствал на гласуването на текста, но по-рано коментирал пред членовете на НС, че в момента не са нужни поправки в устава, тъй като „те разединяват БСП и на практика се отваря кутията на Пандора” (б.а. - виж карето).
Официалните аргументи на Миков за предложената промяна са, че поправката не е срещу Станишев, а цели да мобилизира председателите на местните структури на БСП. Ако те се откажат предсрочно от мандата си, няма да могат да се кандидатират за лидер още 4 години след изтичането му.
Самият Станишев пък твърди, че не иска повече да се кандидатира за лидер на БСП, а целта му е да бъде преизбран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) през лятото.
“Старицата е в реанимация”, коментирал член на НС на БСП след приетата поправка.
БСП прие още промени в устава, които ще задължават лидерите на местните организации да подават оставка при изборни загуби, системно нефункциониране на структурите или неизпълнение на решенията на НС. Според Станишев обаче това щяло да демотивира хората преди вота, вместо да ги мобилизира.
Конфликт в партията имало и заради декларация, в която се дава негативна оценка на кабинета „Орешарски”. Някои я определили като „50 нюанса сиво”.
Преди гласуването Станишев отишъл при болната си майка

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев не е присъствал на гласуването на промяната в устава, известна като поправката ”анти-Станишев”. По неофициална информация той си е тръгнал по-рано от пленума, за да посети болната си майка Дина.
По-рано обаче Станишев коментира, че няма никакви лидерски амбиции или претенции за шефското място в БСП. Пред ”Дарик” той обяви: ”Трудно ми беше да съчетавам двата поста - лидер на ПЕС и БСП - в продължение на 3 години. Имам много какво още да свърша начело на ПЕС.”
Левицата се обяви за развързване на кесиите

БСП се обяви за развързване на кесиите. В декларация, която пленумът утвърди, се казва: “Против сме „затягането на коланите” за сметка на работещите, бедните и мизерстващите хора. Единствено лявата политика защитава интересите на огромното мнозинство от народа срещу власт, която обслужва няколко процента. Тя е насочена към ограничаване и изкореняване на големите неравенства, на потискащата бедност, на високата безработица, на ширещата се неграмотност, на високата престъпност и корупция.”
БСП прие и левите стандарти, на които трябва да отговарят кандидатите за кметове на партията. Сред обещанията, които ще се дават, са денонощни аптеки, двупосочен транспорт, ВиК и др.
“БСП ще работи за развитие на местното самоуправление, за реално гражданско участие в местната власт. Това означава увеличаване на тежестта на общините в решаване на най-важните за хората проблеми, но и повишаване на отговорността на местната власт пред гражданите”, се казва в един от приетите документи.
Кирил Добрев: Защо пленумът решава без мнозинство

Депутатът Кирил Добрев изрази възмущението си, че решенията на Националния съвет се вземали с присъствието на много малко от членовете му. Предложението му срещу т. нар. доживотни депутати било отхвърлено от не повече от 70 души от общо 167-членен пленум.
“Това е безотговорно. Запазвам правото си да направя предложенията на конгреса в неделя. Искам мандатност както в Изпълнителното бюро, така и сред депутатите. След три мандата народните избраници от БСП трябва да ”си почиват” поне един мандат”, обясни Добрев пред “Труд”.
Румен Овчаров: Връщаме се във времето на БКП

Бившият дългогодишен лидер на БСП-София Румен Овчаров също разкритикувал поправките в устава. Той заявил, че връщат демократическия централизъм от времето, когато БСП се казваше БКП.
“Най-голямата ми критика е срещу промяната, заради която председателите на местните организации ще са задължени да подават оставки, ако не изпълнят решенията на Националния съвет. Тези решения не може да са задължителни”, допълни Овчаров пред “Труд”.
Според него такива поправки в устава не подхождали на демократична партия, за каквато се смятала БСП. Той направи паралел с ГЕРБ - българска партия, която не вземала решения демократично.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен