Вносното агнешко съсипва родното производство

Парите

29-03-2015, 09:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobricutre.bg

Всичко от Автора

Цените не са повишени, но дни преди празника няма търсене

Две седмици преди Великден животновъдите са притеснени, че търсене на агнешко няма, става ясно от репортаж на TV7. Макар че празникът е по-рано отколкото обикновено, в хасковско има родени агънца и те са готови за продажба. Тази година цените са близки до миналогодишните и живо тегло се продава за около 5-5,50 лв. за килограм.

Обикновено от кланиците търсят агнета от фермите около 25 дни преди празника. Сега такъв интерес няма. В малката си ферма Николай Атанасов отглежда около 80 овце и тази година има за продажба 60 малки агънца, но няма къде да ги реализира.

Купувачи липсват и при по-големите животновъди. Янчо Златев отглежда 315 овце и още 470 новородени агънца. Изкупвачи са идвали, но предлагали под 5 лв. за килограм. Според фермера цената е твърде ниска и ще бъде на загуба. Янчо твърди, че друга причина за липсата на продажби е големият внос.

И двамата животновъди обаче се издържат само от овцевъдство и не знаят какво ще правят, ако интересът не се засили. Заради по-евтиното вносно месо може да не продадат голяма част от животните си.

В магазините сега агнешкото се продава за 12,50 лв. за килограм. Търсенето почти липсва, търговците се надяват картината да се промени в следващите дни.