Бъдещи ветеринари заминават на стаж в Холандия

Животът

29-03-2015, 13:05

Снимка:

dobric.bg

Автор:

dobricutre.bg

Всичко от Автора

Практиката е по програма "Еразмус+" и ще премине в семейни ферми

Десет ученици от 11 клас на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф.д-р Г.Павлов" заминават днес на триседмичен стаж в Холандия, пише ИА "Добруджа". Те ще проведат практика в реална работна среда в холандски семейни ферми по европейски образователен проект, финансиран от програма „Еразмус+", дейност Мобилност. Това е втората група по този проект, като първата замина за Белгия на 15 март. Партньори на ветеринарната гимназия са селскостопански училища от Холандия и Белгия - Nordwin College, гр.Леуварден, Холандия и Гимназията по селско стопанство Vrij Land-en Tuinbouwinstituut, гр.Торхаут, Белгия, които осигуряват работно място на всеки ученик във фамилна животновъдна ферма. Провеждането на практиката ще продължи 22 дни.
Обучението има за цел усвояване на знания, умения и компетентности чрез насърчаване на индивидуалното им развитие и самостоятелност при учене чрез правене в реална работна среда. Учениците ще се запознаят с иновативни практики и стандарти в областта на ветеринарната медицина, животновъдството, добри екологични и земеделски практики, предприемачество, организация на производството, работа с ИТ софтуер, автоматизация и роботизация във фермите през работните дни, а през почивните дни - ще се запознаят с културни и природни забележителности.
Ползвателите по проекта ще получат сертификати за придобитите езикови и педагогически знания от ветеринарната гимназия, а „Europass мобилност", „ECVET" ще бъдат издадени съвместно с холандското училище. „Europass мобилност" е документ признаващ знанията, компетенциите и уменията придобити по време на практиката, а „ECVET" е Европейска система за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение, която се стреми да улеснява хората при признаването на свързани с работата умения и знания, придобити в различни системи и държави, така че те да се причисляват към професионалните им квалификации.
Повишаването на знанията и компетенциите по предприемачество ще им помогне да създадат успешни бизнес планове за финансиране по Програмата за „Развитие на селските региони" през периода 2014-2020 година, където специалността „Ветеринарен техник" е заложена с други специалности, свързани със селското стопанство като необходими изисквания към кандидатите.