Жителите на 172 страни се включиха в "Часът на Земята"

Свят

29-03-2015, 13:45

Снимка:

WWF

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Часът на Земята 2015 (снимки и видео от цял свят)

От Самоа до Международната космическа станция

В година на рекордно участие хора, фирми, градове и световни забележителности в 172 държави и територии изключиха осветлението си, за да се включат в най-голямата природозащитна инициатива в света "Часът на Земята" на WWF, чиято цел е да подчертае необходимостта от действия срещу промяната на климата.

Започвайки с първите изгасени светлини в Самоа и след това преминавайки през седемте континента до Таити, последните 24 часа вдъхновиха безпрецедентно обединяване на хората по целия свят в това да използват своята власт срещу промените в климата.

Над 1400 забележителности изгасиха осветлението тази събота включително Емпайър Стейт Билдинг и седалището на ООН в Ню Йорк, Айфеловата кула в Париж, Бурж Халифа в Дубай, Сидни Харбър Бридж и емблематичния силует на Хонконг. Почти 40 обекта на ЮНЕСКО от световното наследство като Акропола в Атина, оградения град Баку, Кьолнската катедрала и островите Галапагос също участваха, съобщиха от WWF - Световен фонд за природата.

Докато най-емблематичните забележителности в света изгаснаха този уикенд, "Часът на Земята" захранва колективни действия за справяне с местните климатични проблеми извън рамките на тези 60 минути.

Когато Кремъл в Москва изключи електрическите светлини, гражданите включиха тяхната сила за промяна, събирайки близо 70 000 подписа в петиция за мораториум върху проучването на нефт в Арктика.

В Малайзия гражданите се включиха в първия по рода си Earth Hour 2015 карнавал в Петалинг Джая, за да покажат подкрепата си за обявяване на градския съвет за намаляване на въглеродните емисии с 25 на сто в рамките на следващите пет години.

От другата страна на земното кълбо, в Колумбия, 1100 души впрегнаха своята физическа издържливост в маратона "110kW", подчертавайки необходимостта общностите да увеличат устойчивостта си срещу най-лошите последствия от изменението на климата.

В България тази година фокусът е върху опазването на реките. Петицията можете да подпишете тук »

Събитието снощи в София, пред Народния театър

"Науката ни показва, че изменението на климата е глобален проблем, Earth Hour ни показва, че хората имат силата да приемат предизвикателството на климата", каза Судханшу Саронвала, председател на Борда на директорите на Earth Hour Global. "Часът на Земята изключва светлините, но бъдещето на нашата планета се просветлява от безбройните индивидуални действия на привърженици по целия свят."

В специално изявление за "Часът на Земята 2015" генералният секретар на ООН Бан Ки Мун сподели, че хората ще играят ключова роля в решаването на климатичните промени и че Часът на Земята/Earth Hour е движението на милиони, които предлагат реални решения.

Посланието, което изпраща деветото издание на Часът на Земята, е, че действията срещу изменението на климата са политически приоритет. Поддръжници в Шотландия, Швейцария и Колумбия подписват интернет петиции за по-решителни действия. В Австралия, Великобритания и Финландия организираха вечери на свещи, за да се подчертае въздействието от изменението на климата върху селското стопанство, докато участниците в Индия, Филипините и Китай насърчаваха достъпа до възобновяема енергия.

"След най-топлата година в историята и според докладите - рекордно ниско ниво на Северния ледовит океан, тази година Часът на Земята ни напомня още веднъж, защо всички ние трябва да бъдем част от разговора на климата. Това е нашият климат и това е нашето колективно влияние - като отделни лица, фирми, правителства", каза още Саронвала.

Вижте видео и снимки от цял свят »