Хотелиери, строители и брокери излязоха на протест в Бургас

Мисия Бургас

29-03-2015, 14:39

Снимка:

Topnovini.bg

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Автошествието е срещу присъединяването на България към санкциите срещу Русия

Над 200 души с над 100 автомобила протестираха в Бургас срещу присъединяването на България към санкциите срещу Русия и последвалите забранителни заповеди служители на Руската държавна администрация и най-вече силовите министерства да летуват у нас. В шествието, в което се включиха представители на строителния бранш, хотелиери, брокери и други, засегнати от отлива на руски туристи, стигна до квартал "Ветрен" и се върна до Пантеона в Морската градина.

Демонстрантите бяха организирани от Българската инвестиционно строителна асоциация. Сред предложенията им са да се облекчи визовият режим за Русия.

"Изострените отношения между България и Русия се дължат най-вече на липса на опит у нашите политици", заяви председателят на борда на Асоциацията Георги Димитров

"Руските туристи са едни от най-добрите, които летуват у нас", заяви пред Дарик Цанка Илиева, работеща в този бизнес от години

"Настояваме за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. Също така искаме да се предприемат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие. Призоваваме политиците да защитят икономическите интереси на България и на българския народ, като работят категорично в посока страната ни да остане и занапред "Зона на Мира", пише в становище на протестиращите.

Бизнесът настоява фирмите да бъдат компенсирани заради политиката, която поддържа страната ни, а именно подкрепата на санкциите срещу Русия.

По данни на председателя на БИСА, докато миналата година фирми са продавали по 20-30 апартамента на руснаци, то сега продажбите драстично са спаднали – до едва 2-3 апартамента. Тази година се очаква отливът на руски туристи да стигне до около 30 %.