Доматите ни 100 пъти по-малко от турските

Новините

30-03-2015, 07:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

България е на последните места в ЕС по производство на почти всички видове зеленчуци.

България е джудже на земеделската карта на Европа, а не силна аграрна страна. Това излиза от сравнение по последните данни на Евростат за селското стопанство.

Очаквано единствено в производството на зърно България е на сравнително прилични позиции - на 9-о място в ЕС. При реколтата от домати, моркови, лук, ябълки, както и при месото и млякото положението е почти трагично.

Например в производството на моркови България е сред най-големите слабаци в съюза с годишна реколта от едва 5000 тона. По-малка е само в островните държави Кипър и Малта и в Люксембург. Дори северни страни със суров климат като Финландия имат 10-15 пъти по-голямо производство на моркови от българското. Дори нямаме и повод да се сравняваме с лидерите Полша, които годишно имат добиви от 735 000 тона, или над 150 пъти повече.

Идентично е положението и при лука. Все пак тук България се отчита с 13 000 тона годишно, което обаче е смешно на фона на холандското производство от 1,31 млн. тона. Повече лук от България произвеждат Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Великобритания, Румъния, Словакия, дори Швеция, Финландия и Дания. Или с други думи, родното производство на иначе традиционния за страната ни лук е на 21-о място от 28 държави. Близо половината от лука в ЕС се произвежда в Холандия и Испания.

Малко по-добре стоим при доматите. Там сме на почетното 11-о място в ЕС с годишна реколта от 118 хил. тона. Но и тук сме например зад Румъния и Унгария. Спрямо Турция пък сме джудже и при доматите. При комшиите годишното производство е точно 100 пъти по-голямо от българското, или 11 820 тона. Лидер по домати в ЕС е Италия с близо 35% от реколтата в съюза.

И при плодовете ситуацията е сходна. Например традиционните за умерения климат ябълки са само 55 хил. тона у нас. Повече - 56 хил. т, са дори в Литва, която не е известна с много силно земеделие. Например при съседите от Румъния реколтата от ябълки е 10 пъти по-голяма от българската, или 503 хил. тона. Като цяло сме на 18-о място в ЕС. И тук лидери са поляците с 3,069 млн. тона годишно.

Очаквано най-челна позиция в европейското земеделие заемаме в зърнопроизводството. Но и там не сме чак толкова добре, колкото се смята. Годишно у нас се произвеждат 9,154 млн. тона зърнени храни, включително и ориз. Но и с този резултат едва влизаме в топ 10, като заемаме 9-о място в ЕС. Пред България са Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, Румъния, Унгария и Великобритания.

Статистиците от Евростат са направили карта на страните в ЕС според преобладаващия вид земеделие в тях. България е сред лидерите от страните, в които зърнените и техническите култури са с най-висок дял. Той е 65% в стойностно изражение от цялото българско земеделие. По-висок дял има само при съседите от Румъния и Гърция.

С най-балансирано земеделие в ЕС са Германия, Словения, Швеция, Латвия, Кипър, Полша, Холандия. При тях продукцията от двата основни отрасъла - растениевъдство и животновъдство, е разделена почти поравно. Производството на месо и мляко пък има значителен превес в земеделието на Ирландия, Дания и Финландия.

В България делът на производството на месо е само 12% от стойността на продукцията, която дава земеделието ни годишно. Млякото също е почти толкова - 13 на сто. По отношение на дела на месото от селското стопанство заемаме безапелационно последното място в ЕС, най-близо до нас е Румъния с 13 процента.

В производството на говеждо и телешко месо сме със символичните 6000 тона. От всички страни в ЕС по-малко е само на двата острова - Кипър и Малта. По-добре стоим при свинското и пилешкото. С 52 000 тона месо от прасета България дели 21-о-22-о място в ЕС заедно със Словакия. При птичето пък сме с годишно производство от 95 000 тона, или на 16-о място. За пилешкото обаче няма данни за 6 държави от ЕС.

Не е по-добра ситуацията и в производството на краве мляко у нас. С 1,149 млн. тона годишно се нареждаме на незавидното 19-о място в ЕС. Изпреварват ни северни страни като Швеция и Финландия, както и сравнително малки държави като Португалия и Литва.

Като цяло, измерено в стойност, българското земеделие през 2014 г. е произвело продукция за 3,819 млрд. евро по т.нар. базови цени. Това отрежда на страната ни 19-о място в ЕС.
Страната ни първа по износ на слънчоглед
Въпреки лошите данни на Евростат за земеделието ни България е най-големият износител на слънчогледово семе в света. Страната ни измести от челната позиция раздираната от конфликти Украйна, показва информацията на Световната търговска организация. През 2013 г. приходите за България от експорт на слънчоглед са достигнали 743,625 млн. долара. Изнесени са над 1 млн. тона.

Най-голяма част от българския слънчоглед заминава за Холандия, Турция, Франция и Португалия. Най-добри цени пък постигаме в Германия и Великобритания. Българският слънчоглед се продава по 530-580 долара/тон, което е близо до средните цени на конкурентите ни - 600 долара/тон. Печелим пазарни позиции в почти всички страни, като губим само в Турция и Румъния.

Ръстът в износа на слънчоглед през 2013 г. спрямо 2012 г. е 46%, а усреднено за периода 2009-2013 г. - 21%, сочи още статистиката. България държи дял от 17,8% от световния износ на слънчоглед.

Годишно у нас се засяват 7-8 млн. дка със слънчоглед. Над 2/3 от нея заминават за чужбина като семе, а останалото се преработва от българските маслари.

 До седмица на пазара ще има български розови домати

Под 14% от плодовете и зеленчуците на пазара у нас са български, съобщи Едуард Стойчев, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В момента нямало български домати, въпреки че сергиите били залети от стока, за която се рекламира, че е от Кресна или Петрич.

До седмица се очаква на пазара да излязат първите за тази година български домати - розови, каза Стойчев. Заради сравнително студеното време те ще бъдат от парници, които са били отоплявани, и вероятно ще струват поне 4 лв./кг.

В момента български са само салатите, марулите, пресният лук, чесънът, репичките и част от краставиците, обясни Стойчев. Производител от Петрич пък заяви, че в минали години по това време е имал вече домати, но тази заради времето и финансовите затруднения покрай фалита на КТБ няма.