Борят преференцията с къси листи за общински съветници

Политика

30-03-2015, 08:45

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сегашните изборни правила могат да разбъркат тотално партийната подредба

Къси листи за вота може да изненадат мераклиите за общински съветници. В част от парламентарно представените партии вече е обсъждан вариант за стопиране на преференцията, пише "Стандарт". Най-сигурният начин е да се разпишат къси листи, вместо обичайните такива от по 40-50 кандидати, обясниха общински председатели. Досегашната практика е на местни избори формациите да правят дълги кандидатдепутатски листи от по 40-50 свои представители. В Пловдив и Варна, например, Общинският съвет е от 51 души. Обичайно централите спускаха максимален брой кандидати, колкото е бройката общински съветници в местния парламент. Новите правила за преференцията за местните избори обаче може да разбърка тотално партийните листи за общински съветници. Както вече стана ясно, последните имена в проекто-списъка на политическите централи лесно могат да станат първи срещу 50-60 или 70 гласа, отбелязани с преференция. Според действащия Изборен кодекс разместване на цялата листа се получава с около 23-24 гласа с преференция за кандидат.

Депутати от БСП, ГЕРБ и Реформаторския блок признаха неофициално, че идеята за късите листи вече е коментирана по партийни форуми. Вместо по 40 кандидати в големите градове партиите може да обявят 20 или дори 10 кандидати за общински съветници. "Ако сега имаме 9 членове в местния парламент, можем спокойно да се ограничим с 18 души в листа", аргументира се общински лидер. И призна, че "късата листа" гарантира кандидати с правилна партийна дисциплина". Но може сериозно да демобилизира актива по време на кампания, тъй като отпадналите от досегашните дълги проектолисти няма да работят за събиране на гласове.

Преференциите за общински съветник се изчисляват на база брой на гласовете, получени за кандидат не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота. А последната се смята, като се раздели общият брой на действителните гласове в общината на броя на членовете на общинския съвет. Една от най-малките общини в страната - Чавдар, е с 11 души членове на Общинския съвет. На последните местни избори през 2011 година действителните гласове там са 684. И изчисленията показват, че с 5 гласа преференция партийната листа се пренарежда.

Копирано от standartnews.comСнимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"