Разходка в аванс из новите метростанции

Само след няколко дни метрото ще свърже летището с центъра

Разходка в аванс из новите метростанции. Само след няколко дни метрото ще свърже летището с центъра на София. Официалното откриване е в четвъртък. "Очаква се прогнозното натоварване да е около 48 000 пътници в участъка от "Младост 1" до Летище София. Трафикът в района ще падне с около 12%”, обясни директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев пред Нова телевизия.

На станцията на Летище София има изкуствено небе, както и живи дървета. По думите на Братоев интериорът е съобразен с близостта до езерото в квартал „Дружба”. Затова и е в зелено. Спирка "Искърско шосе” пък е във виолетово.

"Тази станция е малко по-футуристична. Дори като започнете от пейките, самото оформление на стените. До метростанцията е изградена и железопътна спирка, като единият от входовете излиза директно на перона на тази спирка. Организацията оттук нататък е въпрос на БДЖ”, поясни Братоев.

Тръгваме към следващата спирка. Вече сме на открития участък. Това е индустриалната зона, а спирката се казва "Софийска света гора”.

Средната скорост, с която се движи метрото, е 39 километра в час. За сравнение - наземният градски транспорт се движи с 14-15 километра в час, а една кола - с около 30. Така от центъра до Летище София ще се стига за малко повече от 20 минути.

Строителството на тези 5 километра отнемат 2 години и 3 месеца. Участие в него взимат над 1000 работници и струва 75 млн. лева.