Кметът алармира за сериозни проблеми около санирането в Плевен

Единици хора спъват цели блокове на чисто партийна основа

Кметът на Плевен коментира на пресконференция как върви кампанията около безплатното саниране на жилищата в Плевен. По думите му 200 са блоковете, които отговарят на изискванията.

"Проведохме три срещи. На 7 април в зала "Катя Попова" ще се проведе четвърта среща с домоуправителите и отново ще се разяснява всичко по темата. Подписали сме 10 договора. В процедура са още 20 блока, но има много блокове, в които буквално един човек отказва подпис. Даже често пъти е на чисто партийна основа. Не бива да политизираме това нещо. "На мен са ми казали така и така, няма да подпиша". Има няколко такива случая", разкри проф. Димитър Стойков.

"Програмата е за цялата страна. Ако успеем да подпишем за 200 блока, ще имаме средства. Но ако това не стане, ще загубим пари. Имаме уникална възможност. Много съм притеснен, че единици хора блокират цял блок. Това са огромни блокове с по 8-9 входа. Стига се до там, че хората подписват декларации на въпросния човек, че няма да плаща нищо и ако се наложи ще му покрият разходите. Нищо няма да му се наложи! Дори в моя вход на "Дружба" има подобни проблеми", допълни кметът.

"Как да го обясним на хората? Тръгнахме добре, звеното тича по всички събрания, където ни поканят... На една моя позната, блокът е над стоматологията, един човек отказва. Всички останали смятат да го съдят за пропуснати ползи. 20 сдружения са готови, но чакат по един човек. Ще загубим средства. Програмата е многократно разяснена. Като станат първите 10 блока, ще се обадят още 100 блока, като видят, че те не са плащали нищо. Знам, че така ще стане. Не очаквах такива проблеми и не мога да направя нищо повече", каза Стойков.