Местят над 180 деца в 13 центъра от семеен тип

Малчуганите ще бъдат изведени от социалните домове и ще бъдат преместени в приемни и защитени жилища

Столична община беше първата община през 2011 година, която започна работа със собствени сили и средства да закрива стария тип социални домове, в които бяха настанени децата без родители и също така голяма част, от които бяха деца с увреждания. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при откриването на Център за настаняване от семеен тип беше открит в столичния квартал „Надежда“, предаде „Фокус“.

„Това е възможно най-уязвимата от всички уязвими групи деца, на които единствено можем да помогнем всички ние - общината, държавата, неправителствените организации и обществото“, заяви Фандъкова.

„От 2011 година до сега успяхме да закрием със собствени сили 3 дома, като децата от тези домове бяха настанявани или в приемни семейства, или осиновявани, или в тип защитени жилища и центрове за настаняване от семеен тип“, обясни столичният кмет.

По думите на Фандъкова, когато е била отворена програмата, това е било един много голям шанс, за да може с по-бързи темпове, използвайки европейската солидарност, да се реши този много важен проблем за всички.

„Строителството на тези домове е важно, но по-важно е, какво се случва в тях. Поставили сме си за задача да осигурим възможно най-качествената грижа. Разчитаме на нашите колеги от социалния сектор, на социалното министерство, което отвори програмите си за това кръстосано финансиране, за да може с европейски средства да осигурим в рамките на годината дейностите в тези центрове“, каза още Фандъкова.

„Столична община се възползва от тези възможности и заедно с екипа на г-жа Савина и на социалната дирекция, успяхме да финализираме този проект, финансиран по ОП „Регионално развитие“, добави тя. По думите на Фандъкова, целият проект включва 13 центъра за настаняване от семеен тип, 2 приемни жилища и едно защитено жилище. Децата, които ще бъдат приети в тези домове са общо малко над 180, като възрастта на децата, които ще бъдат настанени в тези 13 центъра е между 3 и 18 години. Кметът на София обясни също така, че ще работят всякакви специалисти.