Яйцата за Великден по-скъпи от миналата година

Пазарът излекува търговците от болестта „празник година храни“, твърди Едуард Стойчев

Яйцата са с 5 % по-скъпи в сравнение с миналата година, заяви за Sofiautre.bg Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. По думите му това е нормална пазарна ситуация.

„В момента има повече български яйца, не ни наводнява внос от Полша, поради тази причина те са малко по-скъпи, но цената на българските яйца винаги е по-висока от тази на вносните”, заяви Стойчев.

Проверка на нашите репортери в София показва, че в големите хипермаркети средната цена на яйце е 0.20 лв/ бр. за размер М и 0.3 лв./бр. за L.

Според Едуард Стойчев не се очаква поскъпване на стоките заради наближаващия Великден.

„Ако нещо поскъпне, то ще е по някаква обективна причина - защото няма достатъчно внос, например, или защото търговците на едро се презапасяват поради малки продажби. Както знаете, в България те не са на добро ниво”, коментира той.

„Преди няколко години вдигаха цените с цел да се печели повече по празници, но от тази „болест”, търговците ги излекува самият пазар. Днес хората купуват много внимателно и си правят сметката за всичко, така че не вярвам да има такива спекулативни повишения на цените”, заяви още Стойчев.

Цената на агнешкото няма да мръдне спрямо миналата година. За съжаление на пазара се среща некачествено вносно месо, посочи Стойчев и допълни, че на такова се натъкнал и самият той.

„Аз, който се смятам за специалист по храните, също налетях на отвратително агнешко от една рекламирана верига. Въпреки че го познавам после се оказа, че цял ден не можа да се изпече и накрая стана на подметка, тоест това е някакво замразено агнешко, кой знае колко години е седяло по фризери. Ще го изхвърля, защото не става за нищо”, разказа Стойчев.

Репортерите ни провериха и цените на козунаците. В големите вериги магазини те варират от 1.99 лв до 2.29 лв за 450 грама. В провинцията близо до София, 400 гр козунак струва около 2.50 лева, а 4.50 е цената за килограм.

Според Едуард Стойчев пазарът в страната в момента е спокоен, няма аномалии и всичко е в рамките на нормалното. Единствено цитрусовите плодове са по-скъпи с от 8 до 20 % спрямо същия период миналата година.

„Това не значи, че след един месец цените няма да са по-ниски от същия период за 2014. Всичко се определя от вноса, защото ние нямаме наши цитрусови плодове. Така че ако търговците другият месец внесат по-големи количества, тогава съпоставката между април 2015 и 2014 ще е точно в обратната посока. Това е месечна тенденция, не се отнася за дълъг период от време”, заключи Стойчев.