Официално! „Детската Евровизия 2015” ще бъде в София

Конкурсът ще се проведе в зала „Арена Армеец” на 21 ноември

Конкурсът „Детската Евровизия 2015” ще се състои на 21 ноември в София. Българската национална телевизия ще бъде домакин на 13-ото издание на Детска Евровизия 2015. Престижният детски песенен конкурс ще бъде в зала "Арена Армеец".

Крисия, Хасан и Ибрахим дадоха този шанс на България и БНТ. С голяма надежда участвахме в Малта и бяхме много впечатлени от таланта, енергията и емоциите на всички деца в конкурса. „Надяваме се България като домакин да даде ново поле за изява на младите таланти от цяла Европа, като същевременно ги направи съпричастни към красотата и традициите на нашата страна”, заявява генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Изпълнителният директор на Детската Евровизия Владислав Яковлев изрази силната си подкрепа и готовност да окаже съдействие на БНТ при подготовката на тазгодишното домакинство на конкурса. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) и мениджмънтът на Детската Евровизия ще направят всичко възможно, за да се гарантира, че децата и участващите телевизионни оператори ще станат част от позитивно и забавно събитие, което дава шанс за изява под светлините на прожекторите и възможност за творчество и създаване на приятелства, е допълнил той.

След като през 2014 г. 14-годишният Винченцо Кантиело спечели Детската Евровизия във Ла Валета, италианската телевизия RAI първа получи правото да организира тазгодишното издание на конкурса. Но според правилата на състезанието, победителят не е задължен да бъде домакин. „Ние проведохме много разговори с RAI, но, за съжаление, те не бяха в състояние да проведат конкурса. Благодарихме им за това, че проучиха всички възможности за домакинство. Техният ясно изразен интерес, както и този на България и други страни, ни показва, че Детската Евровизия става все по-силна”, е пояснил Владислав Яковлев.

Интересът на телевизионните оператори от цяла Европа към Детската Евровизия остава висок. През 2014 година в конкурса участваха 16 страни. Това е най-големият брой участващи държави от 2007 година. Няколко от тях вече са започнали да търсят своите нови изпълнители на възраст между 10 и 15 години, които ще имат честта да представят страната си. В конкурса могат да участват само телевизионни оператори, които са членове на Европейския съвет за радио и телевизия, предаде БНР, цитирайки БТА.