14 000 дка ще бъдат залесени до края на годината

Общество

31-03-2015, 01:36

Снимка:

МЗХ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мащабна акция по засаждането на 7 млн. фиданки започва Министерството на земеделието

7 милиона фиданки ще засадят горските тази година. С тях ще бъдат покрити 14 000 дка обезлесени площи в цялата страна. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на залесително мероприятие в землището на с. Локорско, горскостопански участък „Нови Искър“.

Разходите по мащабното залесяване са в размер на над 11 млн. лева. Средствата се осигуряват от бюджета на Държавните горски предприятия.

Министър Танева се включи в залесяването на участък, пострадал при пожар през 2013 г., когато са засегнати 564 дка. „Започнатото днес има за цел да възстанови насаждения, които не е възможно да се възобновят сами. Тук ще се извърши залесяване на 144 дка, с 65 600 бр. фиданки“, каза Десислава Танева.

Министърът подчерта, че от тази седмица започват честванията на Министерството по повод юбилейната 90-та годишнина от „Седмица на гората“. „Инициативата има за цел да възпитава младото поколение в обич към гората, да я съхранява и възстановява“, отбеляза Танева и прикани всички, които са били откровени в исканията си за опазване на гората, да положат усилие и да дадат своя личен принос. Тя бе категорична, че във връзка с доброто управление на горите и прекъсване на наложените порочни практики през последните 20 години, няма да се направят компромиси. Танева увери, че за всеки служител от системата на горите, за който има данни за установени незаконни практики, ще се предприемат необходимите действия.

В настоящата седмица ще бъдат готови и законодателните мерки на МЗХ, които ще бъдат символично свързани и с празника. Нормативните документи, които включват промяна и изменение в Закона за горите, както и 3 изменения на действащи наредби, ще се публикуват за обществено обсъждане. „Ще приемем всички предложения на заинтересовани лица и на обществото, които биха довели до търсените от нас цели, а именно съхраняващото ползване на българската гора“, посочи министър Танева.

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов информира, че страната ни заема трето място в Европейския съюз по относителетн дял на невъзстановените гори. Според проучването на Global forest watch в периода от 2001 до 2013, данните сочат, че загуба на гори е едва 0.21%.