Синдикати и работодатели се разбраха за увеличението на минималната заплата

Разумно е тя да е между прага на бедност и средния жизнен стандарт, според зам.-шефа на КТ „Подкрепа”

Синдикати и работодатели се обединиха в полза на увеличението на минималната работна заплата, но при ясни критерии.

След като от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обявиха, че ще искат от правителството до края на мандата си да вдига стойността на МРЗ всяка година с по 50 лева, днес в ефира на Нова телевизия заместник-председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев обсъдиха темата.

„Разумно е минималната работна заплата да е в коридор между прага на бедност и средния жизнен стандарт”, смята Манолов. За синдикалиста е редно да се изработи фиксиран механизъм, който да пресмята тези неща. „Докато не постигнем кохезията на цени, доходи, начин на живот, ще има проблеми”, категорочен е Димитър Манолов.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците също не са против увеличение на минималната работна заплата. „Нямаме притеснения, едва ли имаме работници, които са на  минимална заплата”, обяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. За него увеличението може да е форма за борба със сивата икономика.

От КРИБ са категорично против увеличаването да става без ясен механизъм.

Домусчиев разкри, че организацията му води разговори с финансовия министър Владислав Горанов по повод желанието на КРИБ минималната заплата да бъде отвързана от фиска. „Имаме принципни съгласия, че това ще се случи”, доволен е Домусчиев.

Запитан дали фирмите на КРИБ имат връзки с КТБ, той бе категоричен, че фалиралата банка никога не ги е спасявала финансово от затруднени ситуации. „В последните години не сме били кредитирани от КТБ. Имаме в наше дружество около 12% финансиране от КТБ за десет години, споменаването ни е манипулация”, обяви Домусчиев.

Относно пенсионната реформа, за която от КТ „Подкрепа” се бяха оплакали, че нищо експертно не се е случило в създадения от МТСП експертен орган по казуса. „Не се чу нищо и за това какво ще стане с втория осигурителен стълб”, възмути се Манолов.

„Много е важно да се запушат всички пробойни в пенсионната система, да се подобри контролът в ТЕЛК. Има много инвалидни пенсии, много болнични, които товарят и бизнеса, и социалната и здравна системи”, заяви шефът на КРИБ.