Блумбърг: Над 100 млрд.евро са изтеглени от гръцките банки от началото на кризата

Свят

31-03-2015, 13:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Банките обаче изключват излизане от еврозоната

Над сто милиарда евро са били изтеглени от влогове в гръцките банки от началото на кризата досега, което довело банковата система до хеморагичен шок, пише гръцкият в. "Имерисия", като се позовава на Блумбърг.
Според американската агенция в началото на кризата банковите влогове на гърците са възлизали на 235 млрд. евро, а впоследствие тази сума е намаляла под 133 млрд. евро.
Само през февруари тази година от банките са били изтеглени над 7 млрд. евро най-вече заради страха, настъпил преди споразумението с кредиторите на 20 февруари, а също и впоследствие заради опасения дали в крайна сметка ще има споразумение с тях.
Отбелязва се, че много от влоговете са били изнесени в чужбина, други били сложени "под дюшека", а значителна част от тях е била използвана най-вече за насъщни нужди.
Блумбърг отбелязва, че последният цикъл от политически събития в Гърция е започнал неформално с предизборната кампания в средата на ноември и е продължил досега, като това е струвало на четирите системни гръцки банки около 28 млрд. евро.
Предполага се, че заради изтичането на средства от банките, които се финансират единствено от Европейския механизъм за спешна парична ликвидност ELA, тази година те няма да отчетат печалби. Банките обаче изключват евентуално излизане на Гърция от еврозоната и се надяват на промяна на ситуацията през втората половина на 2015 г., посочва американската агенция.