Майка получи условна присъда за убийство на дете

Крими

31-03-2015, 14:29

Снимка:

Архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пенка от Калофер родила в дере до цеха, в който работела

Пловдивският окръжен съд постанови три години условно за Пенка Тодорова, която умъртви новородената си дъщеря в дере край Калофер. Съдът отхвърли обвинението, че жената е убила детето умишлено. Присъдата е с 5 години изпитателен срок.

Пенка Тодорова беше призната за виновна в това, че на 07.08.2014г. в местността Новите лозя край Калофер е умъртвила момиченцето веднага след раждането му. Жената живеела на съпружески начала с Иван Иванов от село Васил Левски, като се грижела и за своите две деца от първия си брак, които останали да живеят в Карлово. Работела като шивачка в „Интендантско обслужване" в Калофер.

През ноември 2013 год. жената забременяла, но отдала физическите симптоми за състоянието си на заболяване. Въпреки това не посетила личния си лекар или гинеколог, а единствено знахарка, която й казала да пие чай за бъбреци.

През лятото на 2014 год. Тодорова започнала да напълнява и въпреки топлото носела широки дрехи с дълъг ръкав, което направило впечатление на жените, с които работела в шивашкия цех. Според тях тя „прикривала нещо".

На 7.08.2014 год. Пенка Тодорова отишла на работа сутринта, както обикновено. Около обяд обаче й станало зле и поискала да я освободят от работа. Обяснила, че има болки в кръста и корема и иска да отиде на лекар.

При напускане на фирмата на портала била забелязана от охраната на цена - Стефан Василев, на когото също съобщила, че й е лошо и ще ходи на лекар. На мъжът обаче му направило впечатление, че вместо да тръгне към центъра на Калофер, където имало лекарски кабинет, жената поела по черен път към намиращото зад фирмата дере. Докато вървяла тя се държала с дясната ръка за корема и ходела много бавно. След около 20-30 минути охранителят, който стоял през цялото време на портала с цел да помогне на Тодорова, ако се налага, я видял да се показва от дерето и да тръгва - вече ходейки съвсем нормално, към центъра на Калофер.

В същото време - около 13.00 часа на 07.08.2014 год. Биляна Стоянова - медицинска сестра в поделение в Казанлък, обядвала със семейството си в барче, намиращо се в центъра на Калофер. По време на обяд в заведението се появил непознат човек и попитал сервитьора има ли наблизо лекар, защото на някаква жена й е прилошало и е паднала на пейките до чешмата в центъра на града. Свидетелката преценила, че може да помогне на пострадалата, тъй като е медицинско лице. На пейка до чешмата лежала Тодорова, а на Биляна й направило впечатление, че жената е цялата в кръв от кръста надолу. Попитала я дали няма гинекологични проблеми и дали не е бременна, но получила отрицателни отговори.

После Пенка помолила сестрата да й услужи с телефон, за да се обади на мъжа, с който живее. Той пристигнал на място след около 20 минути и видимо притеснен казал на жена си, че не е трябвало да ходи на работа и, че същия ден той щял да я води на лекар. Докато дойде линейка на Тодорова отново и станало лошо.

Около 15.15 часа тя била откарана в АГ отделението на болницата в Карлово. Там отказала да обясни на лекарите какво се е случило. При извършения преглед и ултразвук, било установено, че е родила. На въпросите на лекарите пациентката обяснила, че е родила мъртво дете и го е заровила, без да посочва къде. При тези отговори дежурният лекар извикал полиция, едва тогава майката казала къде е станало раждането. На посеченото място било намерено телцето на новородено дете, удавено в най-дълбокото на течащата в дерето вода.