Предложенията на столичните театри за вторник вечер

Вижте как може да прекарате един хубав вторник

Имали сте тежък ден? Искате да се отпуснете и да се забавлявате? Нашето предложение е театър. Вижте какво сме избрали за вас.

От 19 часа театър „София” представя „Антигона” по Софокъл. Режисьор е Иван Добчев, участват: Дария Симеонова, Каталин Старейшинска, Невена Калудова и други. Светът на политиците  от времената на Софокъл до днес - царе, крале, императори, фюрери, президенти, генералисимуси и прости министър-председатели, винаги се е сблъсквал с “нездравословната” етична анормалност на персонажи като Антигона. От античността до днес ние, зрителите на тези трагедии, винаги стигаме до очистителния катарзис, посипваме главите си с пепел, взимаме си съответните поуки от историята и така... до следващата смела и упорита Антигона, която не иска да се вразуми и да приеме нашата желязна държавническа логика.


По същото време в театър „Сълза и смях” ще се играе „Големанов”. Постановката е на Георги Стоилов, а в ролите влизат Любомир Нейков, Елена Петрова, Мирослав Косев, Мария Статулова, Стефан Рядков, Светлана Бонин. В творчеството на най-големия български комедиограф Ст. Л. Костов пиесата Големанов заема първо място. Не случайно след Бай Ганьо Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение. Като олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Като карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Като въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

Предложението на театър „Българска армия” е постановката „Стреляйте по артиста” по A. Н. Островски. Сценичната версия и постановката са на Николай Ламбрев - Михайловски . Началото е в 19 часа. В ролите са Калин Врачански, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева – Нети, Владислав Виолинов, Яна Бобева и други. Самото заглавие е провокация към съвременната действителност, в която Артистът – в по-широк смисъл  синоним на изкуство и култура - е поставен на срамно ниско стъпало в социалната пирамида и трябва да защитава с цената на много жертви професионалното и човешкото си достойнство.

Театър „Иван Вазов” представя „Хъшове” по Иван Вазов, от 19 часа. Постановката е на Александър Морфов, участват Валери Йорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Захари Бахаров, Христо Мутафчиев, Пламен Пеев и други. С пиесата “Хъшове” започват преди един век, през 1904 г., представленията на Народния театър. С “Хъшове” през 1954 г. се чества петдесетгодишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004-2005 г.) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, сега вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Ако сте близо до Малък градски театър „Зад канала” от 19 часа може да гледате постановката „Дванайсета нощ”. Постановката е по Уилям Шекспир, а режисьор е Тея Сугарева . Дванадесетата нощ след Коледа е нощта на веселие до безпаметство. Нощта, в която всичко е възможно и, като че ли, позволено. Нощта, в която едно момиче, захвърлено от бурята на непознат бряг, ще открие тайната страна на своите желания и ще се впусне в устрема на една авантюра.

Във вторник вечер Нов театър-НДК представя „Здравей, обичам те”, началото е в 19 часа. Участват Бойка Велкова и Стефан Спасов. Любовта е единственият безпогрешен афродизиак. Нищо не може да възпре страстта, пламнала между двама души, които се обичат. Тогава ежедневните болежки, незарастналите рани, стихията на годините, физическата неумелост или несгодният момент губят своето значение: мъжът и жената намират начин да се любят, защото такава е съдбата им.

„Спанак с картофи” е предложението на сатиричен театър „Алеко Константинов” за вторник вечер. Началото на постановката е в 19:30 часа. Автор е Золтан Егреши, в ролите влизат Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Захари Бахаров. Въпреки кулинарния привкус в заглавието, комедията „Спанак с картофи” наднича в съблекалнята на трио футболни съдии преди и след мача. Трима мъже, уж колеги, уж дружески настроени, а същевременно съперници за жени и постове. Дали ще спазят уговорката да „работят в екип” в името на общия успех и Големия футбол и дали ще им се размине само с нецензурния припев „Съдията, съдията…”?