Родители подредиха фотоизложба на деца със синдром на Даун

„Синдромът на любовта" е мотото на експозицията

Красиви, цветни и усмихнати, така изглеждат лицата на участниците във фотоизложба, посветена на децата със синдром на Даун. Художествените фотографии са подредени на едно от любимите места за пешеходци в София, т. нар. „Мост на влюбените“, предаде БНР.

„Синдромът на любовта" е мотото на изложбата. Нейни герои са усмихнатите деца, а заедно с тях и известни личности, подкрепили благородната кауза. Артисти, журналисти и музиканти се ангажираха с инициативата, за да подкрепят усилията на родителите, които полагат много грижи за адаптацията на децата си.

Повод за изложбата е Световният ден на хората с това генетично заболяване през март, но тя ще остане на мястото си и по време на Великденските празници или до 15-и април. Организатори са родителите на децата със синдром на Даун, а фотографският поглед към „слънчевите деца“, както често ги наричат, е на Александър Кацев, професионалист, който отдавна подкрепя каузата.

Благотворителната кампания е трета по ред и е породена от голяма болка и чувство за безпомощност, защото родителите на тези ощетени от природата дечица ежедневно се сблъскват с бюрократични пречки и бездушие от страна на обществото. Според данни на родителското сдружение, у нас семействата, които отглеждат дете с този синдром, са около 300 в България. Много често децата с това заболяване биват изоставяни за отглеждане в институциите. А в страната липсват подготвени специалисти, лекари и психолози, които със съвет да помогнат на семейството при тежкия избор след появата на тези деца на бял свят.

„Целта ни е да покажем децата си, да се похвалим с техните таланти, и да убедим околните, колко много любов могат да дадат живеещите с Даун, на нас, хората в норма”, каза Тони Маринова, инициатор на фотоизложбата.