Стара Загора е най-перспективният град в България

Мисия

31-03-2015, 15:27

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

София е най-добрият за живеене за 2015-а г.

Стара Загора беше отличена като най-перспективен град в България в тазгодишната класация на в. „24 часа“ и Дарик радио. Наградата на специалната церемония в НДК получи зам.-кметът Иванка Сотирова.

В коментар по този повод кметът Живко Тодоров благодари на старозагорци и увери съгражданите си, че ще продължава да работи усилено за града. „Можем повече и ще го докажем“, каза още Тодоров.

Столицата София получи за трети път наградата за „Най-добър град за живеене“ като убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град.

Критериите, по които се оценяват обективно градовете в България включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението и пр.

За бизнес град бе отличен Пловдив, а Асеновград - за най-красив. Варна пък е най-добрият град за младите.

В читателската класация на Дарик на първо място е Русе с 44016 гласа.

В тазгодишната класация участват всички 27 областни града в страната, които са оценявани по 31 критерия, обединени в десет групи, свързани с икономиката, здравеопазването, екология, градския живот, трафик, престъпност и други. Критериите имат за цел да покажат развитието на всеки от градовете по различните показатели през годината. Досега призът „Най-добър град за живеене в България“ е печелен от Бургас -3 пъти, Варна и София по 2 пъти и веднъж от Велико Търново (през 2013 г.).