НАТО: Путин пак иска зони на влияние

Свят

01-04-2015, 06:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За първи път в историята си НАТО трябва да осъществява колективна отбрана на членовете си и да участва в операции извън територията си

Целта на Владимир Путин е да възстанови зоните на влияние, но това не е приемливо за нас, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред външната комисия на Европарламента в Брюксел в понеделник вечерта, пише "24 часа".

Столтенберг посочи, че през 2014 г. рисковете пред съюзниците са се увеличили и нови сериозни заплахи са Русия заради агресията в Украйна и Северна Африка и Близкият изток заради терористичните атаки в Европа.

За първи път в историята си НАТО трябва да осъществява колективна отбрана на членовете си и да участва в операции извън територията си. За да отвърне на Путин, алиансът е увеличил от 13 на 30 хиляди силите си за бързо реагиране и разширява военното си присъствие, части, кораби и самолети в Източна Европа. България бе посочена сред страните, чрез които НАТО засилва позициите си в региона с откриването на команден контролен център.

В същото време Столтенберг заяви, че няма непосредствена опасност за никой от членовете на НАТО и усилията са за възпиране на Русия. Шефът на пакта настоя, че новите заплахи правят невъзможно европейските членки на НАТО да намаляват военните си разходи, и настоя до 2025 г. те да достигнат 2% от БВП.