Започва строителството на естакадата в Шабла

Градежът трябва да продължи около 9 месеца

Започва строителството на естакадата в Шабла. Това каза пред Maritime.bg генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ инж. Ангел Забуртов. Предвидено е първата копка край фара в Шабла да бъде направена на 6 април, очаква се да присъства и министърът на транспорта Ивайло Московски. Градежът трябва да продължи около 9 месеца, в зависимост от метеообстановката.
Maritime.bg припомня, че са предвидени 6,2 млн. лева за инженеринговата дейност и отделно 150 хил. лева за строителния надзор на новата естакада, която е свързана с икономическите интереси на държавата, с оглед на предстоящите проекти за проучване и добив на природни ресурси във водите на Черно море.

В надпреварата за избор на строители  участваха четири консорциума. Две от групите обединяваха фирми от Варна, а другите две – софийски компании.
Естакадата при нос Шабла е завършена през 1969 година. Съоръжението е трябвало да подпомага търсенето, проучването и добива на нефт и газ в Тюленовското находище. По-късно тази й дейност е преустановена. Известно време съоръжението става база на специализирани институти за проучване на морето.