Двама бивши треньори държат Левски в ръцете си

Спорт

01-04-2015, 09:51

Автор:

SPORTONLINE.BG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Левски внесе документи за лиценза

Лицензът зависи от Йоканович и Мурсия

Левски свърши най-важната част от борбата с налегналата го тежка финансова криза – подаде в срок документацията за изчистване и разсрочване на задълженията си, за да спаси лиценза за „А“ група и участието на клуба в елита на България. Темата за Европа може да стане и безпредметна, ако “сините” не преодолеят Лудогорец в полуфинала, а после не спечелят и финала за Купата на България. Но истината след изтичането на крайния срок за подаване на документите за лицензиране в БФС е една – съдбата на Левски зависи от последните двама чуждестранни треньори, дошли в София с мисията да бъдат месии, но тръгнали си набързо от “Герена” – Славиша Йоканович и Пепе Мурсия, твърди „24 часа“.

Вчера от Левски преведоха около 30% от дължимата сума на сръбския наставник, ставал два пъти шампион с Партизан. След като веднъж бяха намалили дълга към него с 5000 евро до 45 000, сега опитаха да получат документ за пред лицензионната комисия, свеждайки задължението си към Йоканович до малко над 30 000 евро. Но не е ясно дали устремилият се към влизане в английската Висша лига с Уотфорд специалист ще приеме тази сделка. Първоначалното му становище бе, че държи от “Герена” да му се издължат докрай. Изправени до стената, “сините” платиха парите на асистентите на Славиша – 10 000 евро на Сале Янкович и 6000 евро на Драган Болич.

На испанеца Пепе Мурсия 26-кратният шампион на България дължеше 40 хил. евро. По непотвърдена информация от клуба са се опитали да получат отсрочка и от него, превеждайки му около 30%. Платежните нареждания са приложени като доказателство за ефективни действия пред лицензионната комисия на БФС. Не се знае обаче дали Йоканович и Мурсия скоро няма да поискат всичко, за да получи Левски лиценз и за България, и за Европа.

За “А” група “сините” може и да минат с платежните нареждания за част от дълговете към двамата, но пред УЕФА това няма как да стане. На 21 април от лицензионната комисия на БФС ще обявят дали има пропуски в документацията. Ако дотогава двамата чуждестранни треньори предявят претенции и за остатъка от парите си, Левски ще трябва да плаща светкавично. Но най-малкото си издейства сериозна отстрочка за намиране или събиране на още пари чрез акцията „Левски“ е твой“. Допреди 5 дни клубът от „Герена“ бе на 805 000 лева разлика от получаване на лиценз. След 31 март по-значимите суми от целия дълг останаха тези, чакани от Йоканович и Мурсия.

В понеделник се постигнаха договорки за изчистването на голяма част от задълженията към Локомотив (Пловдив) за Аймен Белаид, към Кевин Бру и към Кристиян Наумовски. Някои от бившите играчи на Левски пък направиха жест към клуба. Валери Божинов, Орлин Старокин и Мирослав Иванов решиха да не правят спънки за лиценза. Не предявиха претенции, като дори не подписаха споразумение. Разбраха се с Георги Иванов, когато в клуба има пари, да им се изплати всичко.