Махнаха квотите за производство на мляко в ЕС

Портфейл

01-04-2015, 11:16

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сериозно напрежение има и сред българските производители на мляко и заради намаления износ към Русия

В Европейския съюз вече няма квоти за производство на мляко, които действаха цели 30 години.

Някои експерти се опасяват, че изострянето на конкуренцията сред млекопроизводителите може да повлияе на покупателните цени, което да доведе до криза в отрасъла, съобщава News.bg.

Британският евродепутат Джеймс Никълсън от групата на Европейските консерватори и реформисти, отговарящ за прокарването на реформата и за ревизията на вече действащите мерки, съветва млекопроизводителите и преработвателите да си сътрудничат максимално.

Никъсъл заявява, че никой не може да гарантира стабилност.

В дългосрочен план, млечният сектор има добро бъдеще, но в този момент Европейската комисия не е права да твърди, че няма проблем.

Според Никълсън комисията трябва да обяви интервенционна цена в основата на пазара. Това ще създаде доверие у представителите на млечния сектор. Предвидили сме защитни мерки за продуктите със защитен произход и това проработва добре в накои райони на Франция и Италия.

Препоръката е националните правителства да са много гъвкави, това е социален проблем.

Припомняме, че сериозно напрежение има и сред българските производители на мляко и заради намаления износ към Русия. Те смятат, че правителствата недостатъчно добре защитават и са защитили интересите им при определяне на наредбите, регулиращи пазара на мляко и млечни продукти в ЕС.