Все пак започват ремонти на "Хемус" и "Тракия"

Общество

01-04-2015, 14:27

Снимка:

Булгариаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес влезе в сила ограничението на скоростта край Пазарджик и Шумен заради лошото състояние на асфалта

Седмица след като от Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че намалява максимаално разрешената скорост от 140 на 90 км в час в някои от по-старите участъци на магистралите "Хемус" и "Тракия" стана ясно, че проблемните отсечки ще бъдат ремонтирани.

След намесата на премиера Бойко Борисов ще бъдат осигурени средства за основен ремонт и рехабилитация на най-компрометираните пътни участъци от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Tемата влязла като първа извънредна точка на днешното заседание на Министерския съвет. Министър Павлова запознала премиера с аварийната ситуация по двете магистрали, както и предприетите мерки за обезопасяване на движението с ограничаване на скоростта до 90 км в час. Мярката се наложи, тъй като заради лошото състояние на отделни участъци има значително увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия.

Министър Павлова подчерта, че според направените анализи за трайното решаване на проблемите със състоянието на асфалтовата настилка на два участъка от АМ „Тракия“, в областите Пловдив и Пазарджик, с обща дължина от 60 км, както и участък по направлението Шумен- Варна от АМ „Хемус“, са нужни цялостна рехабилитация и основен ремонт.
Участъците на АМ „Тракия“ са: от км 63+000 до км 90+197 и от км 119+760 до км 133+112 - на територията на област Пазарджик и Пловдив, а на АМ „Хемус“ от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/ и от км 349+820 до км 376+119 /ляво платно/ - на територията на област Шумен и Варна.

„Повече от 20 години не са извършвани ремонти по тези участъци, а само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг, заради огромния трафик“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. По думите й ремонтът с изкърпване на дупки се е предприемал, заради липсата на финансиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ в годините назад.

„Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов, за тяхното разбиране на сложността на проблема и ситуацията с финансовите затруднения на АПИ, защото необходимите 100 млн.лв. надвишават в пъти целия наличен бюджет на АПИ за зимно поддържане и текущ ремонт на всички 20 хил. км републикански пътища“, отбеляза още министър Павлова. Тя уточни, че парите ще бъдат осигурявани поетапно в бюджета на АПИ за тази година.
Още днес министър Лиляна Павлова възложи на АПИ да започне веднага детайлно проектиране и възлагане на ремонта на тези четири участъка, за да може частично и поетапно, за летния сезон, до края на месец август, част от участъците да са завършени, за да се гарантира спокойното пътуване на водачите.
Министър Лиляна Павлова призова водачите на морни превозни средства да бъдат внимателни, когато пътуват в участъците с ремонт и да спазват стриктно въведените ограничения.

„Без да ограничим скоростта няма как да работим, затова призовавам гражданите за търпение и разбиране“, обясни още Павлова. Тя бе категорична, че след ремонтите скоростта на движение ще бъде възстановена до 140 км в часСнимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"