Пържолите с eтикет къде е отгледано прасето

Ще се посочва и къде е заклано животното

Месарските цехове вече трябва да пишат на етикетите в кои държави от ЕС са гледани и заклани прасетата, от които правят пържоли и всякакви други разфасовки, пише "Труд". Новият регламент, който влезе в сила на 1 април, се отнася и за етикетите на разфасованото и опаковано прясно, охладено или замразено месо от овце, кози и домашни птици.
Изискването вече е в сила в България, съобщи вчера Българската агенция по безопасност на храните. Потребителите ще попаднат на новите етикети вероятно след седмица. Причината е, че произведеното месо до 1 април ще може да се продава със старите етикети до изтичане срока му на годност.
В случай че животното е отглеждано в повече от една страна, на етикета ще се посочва държавата, където е наддало най-много на тегло и е престояло най-дълго. В този случай на етикета няма да пише примерно "Произход: България", а "Отгледано в България".
За свинете изрично е записано, че когато са заклани на възраст над 6 месеца, ще се посочва държавата, в която прасето е живяло през последните си поне 4 месеца. Ако е заклано на възраст под 6 месеца, но е с живо тегло от поне 80 кг, ще се посочва държавата, в която е започнало да наддава над 30-ия си килограм.
В случаите, когато животното е заклано, преди да навърши 6 месеца и е с тегло под 80 кг, ще трябва да се изредят всички държави или да се посочи "Отгледано в няколко държави - членки на ЕС" или "извън ЕС".
За овцете и козите ще се посочва държавата, в която животните са прекарали последните си 6 месеца. Ако са по-млади от 6 месеца, ще се описва целият период на отглеждане. При пилешкото и пуешкото ще се посочва държавата, в която птицата е изкарала последния си месец. В някои случаи отново ще се описва целият период.
Друга новост е, че върху етикетите ще трябва да се изписва и "Заклано в..." и ще се посочва държавата, а също и код на партидата за идентификация на месото.
Ресторантите няма да са задължени да изписват произхода в менютата си, но трябва да могат да го представят на клиент или контролни органи при поискване.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"