Хванатите с допинг спортисти ще връщат премиите

Шампион от първите Европейски игри в Баку ще получи 6000 лв.

Министър Красен Кралев утвърди „Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2015 г.“

В документа е разписано, че при нарушение на антидопинговите правила, потвърдено от компетентен орган, ММС не предоставя финансови средства за съответния спортист, треньор или длъжностно лице. В случай, че премията вече е изплатена, тя трябва да бъде върната в едномесечен срок.

Според Инструкцията шампион от първите Европейски игри в Баку ще получи 6000 лв., сребърният медалист ще вземе 4000 лв, а бронзовият - 2000 лв.

За игрите в Баку от 12 до 28 юни не са предвидени стимули за класиране от 4-то до 6-о място, както на европейски, световни първенства и олимпиади. Всъщност европейските игри създават прецедент в спортното министерство относно премиите. Защото на този форум ще има състезания по 20 спорта, някои от които неолимпийски. Освен това в някои дисциплини ще се състезават само младежи до 23 години. Затова и премиите са унифицирани и важат за всички дисциплини. Единственият въпрос е за борбата, за която в Баку ще е европейското първенство. Най-вероятно при медал там състезателите ще получат пари като за континентален шампионат.

По подобен начин е уредено награждаването на призьорите в Световните студентски игри. И за тях ще се награждават само медалистите - съответно с 6000, 4000 и 2000 лв., но само в олимпийските спортове. Това означава, че най-после шампионите от зимната универсиада Александра Жекова (сноуборд) и Владимир Зографски (ски скокове) научават какви са премиите им. Такива ще са и за лятната универсиада в Гванджу (Кор, 3-14 юли).

Промяна за останалите големи състезания няма. За световна титла в олимпийски спорт премията пак е 40 000 лв. (8000 за неолимпийски), като отново пари ще има за класиране до 8-о място. За европейските първенства пари ще се дават на влезлите в първата шестица, като златните медалисти ще получават по 15 000 лв. (6000 за неолимпийски спортове). Както и в предишни години треньорите на съответните призьори ще получават до 80% от техните премии.