Новото кръгово решава проблемите с трафика по бул. "Цар Симеон Велики"

В мащабния проект е предвидено изграждането на изцяло нова канализация

1,5 млн. лв. за изграждане на ново кръгово кръстовище на бул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Капитан Петко Войвода" са предвидени в капиталовата програма на Община Стара Загора за 2015 г.

Новото пътно съоръжение ще е върху площ от близо 2900 кв. м, ще бъде с две ленти за движение (2x5 м) и от юг ще излиза извън границите на съществуващото. Дейностите в тази зона включват и изграждането на насип с голяма височина - до 6 м, подпорни стени, корекция на съществуващото дере и удължаване на съществуващия водосток. Сложното съоръжение предвижда и изграждането на канализация по ул. "Кап. Петко Войвода". Централният остров в кръга ще има формата на елипса и по-голяма площ.

Очаква се новото кръстовище да облекчи значително трафика от града, преминаващ през него в западна посока. Само за час, от 8.00 ч. до 9.00 ч. сутрин, оттам в посока изток- запад и север-юг преминават над 3 600 превозни средства. Съобразно транспортното натоварване пътната конструкция на кръговото кръстовище се оразмерява за "тежко" до "много тежко" движение, което включва подобряване на земното легло с 40 см основа от трошен камък и 8 см основа от битумизиран трошен камък, както и 6 см неплътен изравнителен пласт, и полагането на 4 см плътен асфалт за износващ пласт.

Строителните дейности в зоната се усложняват от наличието на подземен кабел от електропреносната мрежа 110 kV, който не може да се измества и се налага неговата защита по време на строителството. Предвижда се и изпълнение на стоманобетонна конструкция за защита на канала. Ще се изпълни и корекция на съществуващото дере, която предвижда удължаване на съществуващия водосток. След съществуващия пътен мост, ще се изгради 32 м закрит участък от сглобяеми стоманобетонови елементи 200/200 см, монтирани в талвега на дерето.

В проекта е предвидено изграждането на изцяло нова канализация. Новият канализационен колектор за битови отпадъчни води с обща дължина 590 м ще премине от двете страни на дерето – източна и западна. Предвиден е и нов 71 м канализационен колектор за дъждовни отпадъчни води. В трасето на кръговото кръстовище ще се изгради отводнително съоръжение с 16 ревизионни шахти и 6 дъждоприемни улея. За отвеждане на дъждовните води от зоната на кръстовището се предвиждат и 3 броя бордюрни оттоци.

Ще се изпълни и преместване на контактната мрежа и уличното осветление в обхвата на кръговото кръстовище. По южния му тротоар ще премине и трасето на велоалеята на кръговото кръстовище. Община Стара Загора обявява процедура на обществена поръчка за избор на изпълнител.