Министър и кмет официално дадоха старта на 12-то изложение за културен туризъм

Велико Търново Лайф

02-04-2015, 12:45

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Да възпитаваме децата в дух на опознаване на културно историческото наследство, призова Даниел Панов

На площ от 356 квадратни метра и на 60 специално обособени щанда, 78 участници от над 15 държави се представят в Международното туристическо изложение "Културен туризъм". С празничен водосвет, отслужен от отец Славчо, бе открито 12-то поредно издание на изложението, което до 4 април се провежда в Изложбените зали ”Рафаел Михайлов”. 
Министърът на туризма Николина Ангелкова бе специален гост при официалното откпиване. „Не случайно и акцент върху националната туристическа реклама и въобще върху туристическия продукт за 2015 година е културно-историческият ни туризъм. Именно чрез нашата култура и история, държавата ни може да се идентифицира и позиционира като разпознаваема целогодишна туристическа дестинация”, подчерта в приветствието си Ангелкова. „Именно нашата култура и история ни дават основание да се гордеем с това, че сме българи и да популяризираме навсякъде нашата страна”, допълни министърът на туризма. По думите й 45 на сто от туристите у нас са чужденци, едва 30 на сто от посетителите са българи. „Аз искрено вярвам, че с общи усилия благодарение на такива борси като културния туризъм ние ще обърнем тази тенденция и ще постигнем целта, която и Световната туристическа организация е поставила, а именно културният туризъм да бъде водещ до 2020 г.”, отбеляза Николина Ангелкова. 
„Радвам се, че тази година е отредена за вътрешния и културния туризъм и се надявам всички заедно с нашия пример да направим нещо, което е благодатно за българския туризъм. А това означава да възпитаваме нашите деца в дух на опознаване на културно-историческото наследство. Това ще им даде по-голяма увереност и по-голяма гордост, че са българи”, каза в обръщението си кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той благодари на всички експерти, работили през последните дванадесет години за издигането на бранда на културния туризъм. 
Почетният председател на изложението проф. Николай Овчаров прочете поздравителен адрес от името на министъра на културата Вежди Рашидов. „Културният туризъм свързва историята, традициите и ценностите и допринася милиони хора по света да съпреживяват удоволствието от досега с красивата природа и да опознават културно-историческото богатство на държавите по света”, се казва в текста на приветствието. 
Как съхраняваме най-известните културни обекти и как ги реновираме, ще говорим ли за бутафории в българския културен туризъм, трябва ли да развиваме и как вътрешния туризъм са основните теми в дискусиите на кръглите маси, които съпътстват борсата. 
Форумът се провежда по инициатива на Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Съорганизатори са Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. 
Областният управител проф. Пенчо Пенчев, зам.-кметовете Снежана Данева и Ганчо Карбаджаков, чуждестранни дипломати присъстваха на водосвета.