Засадиха първите дръвчета в новия парк "Кан Крум" (снимки)

Мисия Пловдив

02-04-2015, 12:47

Снимка:

Областна администрация Пловдив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

300 нови дръвчета красят "Тракия", залесяването продължава

Търсят най-красивата снимка на Район Тракия

В Седмицата на гората наградиха "Лесовъд на годината"

В жилищен район "Тракия" днес бе даден официално стартът на регионалното честване на "Седмицата на гората". Мотото на събитието през 2015 г. е "Гората – мост към бъдещето". То се организира от РДГ Пловдив, под егидата на областния управител на Пловдив Розалин Петков, съвместно с ЮЦДП – Смолян и със съдействието на Община Пловдив.

Гости на откриването бяха представители на Регионалната дирекция по горите – Пловдив, ЮЦДП - Смолян, на държавните горски и ловни стопанства от региона, кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, кметове на общини от областта, представители на местната власт и ветерани, работили на територията на област Пловдив.

Първото приветствие към присъстващите и по случай професионалния празник на всички лесовъди, който се чества днес отправи заместник–директорът на РДГ Пловдив - инж. Мирослава Велинова, след което всички заедно изслушаха химна на лесовъдите "Хубава си моя горо".

В своето приветствено слово, областният управител Розалин Петков се върна към началото на този празник, когато през далечната 1925 г. се е приемал поредния закон за горите. Лесовъдската гилдия го счита за най-добрия "горски закон" и именно с него се учредява първия празник на залесяването. Още при подготовката на закона, лесовъдите и обществеността предлагат: "Законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта - в които всеки по-възрастен от 15 години нагоре български гражданин да засажда най-малко по 5 дръвчета, а учениците от всички училища в България също да засаждат по 3 - 5 дръвчета.". Затова и първият организиран Празник на залесяването се провежда на 12 април 1925 г., като резултат от разбирателството между две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти. Първата Седмица на гората в България се провежда през април 1934 г. А през 1940 г. в София, в зала "България", е открита Седмицата на гората, на която присъстват министър-председателят, председателят на Народното събрание и други важни държавници. Това е най-дългата седмица, общо 14 дни, и последната, защото Втората световна война спира нейното провеждане за повече от десетилетие. Професионалният празник на лесовъдите е възобновен едва през 1956 г.

"Разказвам всичко това - каза областният управител в словото си - защото още преди 90 години, хората са осъзнали, че на горите не бива да се гледа само като на източник за задоволяване потребностите от строителни и горивни материали и трябва се държи сметка за тежките последствия от неразумното им ползване. Днес, особено след събитията от миналото лято, все повече се убеждаваме, че гората е "зеленото богатство" на страната ни, което трябва да се пази и умножава. И е време всички да си подадем ръка, както онези две инистерства, защото опазването на гората е кауза, която може и трябва да обединява. Точно за това ни е нужна Седмицата на гората днес."

Секретарят на Регионалния съюз на лесовъдите – инж. Милена Нанова връчи традиционните награди "Лесовъд на годината 2014" и "Служител по контрола за 2014" за регион Пловдив.Отличие за първо място "Лесовъд на годината 2014" получи инж. Антон Бамбалов, за второ място – инж. Александър Дюлгеров и за трето място – инж. Никола Каварджиков. И тримата са главни експерти в РДГ Пловдив.

Първо място "Служител по контрола 2014" спечели Живко Жеков, второ – Радко Арнаудов, трето – Спас Симеонов - горски инспектори в РДГ Пловдив. Беше открита информационна табела, отбелязваща идеята, мотото на събитието и участниците в залесяването, с което бе поставено началото на новия парк "Кан Крум" в жилищен район "Тракия".

Областният управител и кметът на район "Тракия" първи залесиха част от предвидените по проекта фиданки, а след тях се включиха и всички останали гости.