Савио: Българските тимове вече могат да се конкурират с европейския елит

Петър Хубчев е истинският лидер на нашия отбор

Савио Нсереко е роден на 27 юли 1989 г. в Кампала, Уганда, но притежава немски паспорт. Играе на позицията на външен полузащитник. Футболната си кариера започва като юноша в „Мюнхен 1860″ (Германия) и „Бреша“ (Италия). С италианците подписва първия си професионален договор. Преминава и през елитните „Уест Хям“ (Англия) и „Фиорентина“ (Италия). Не успява да се наложи при „виолетовите“. Затова впоследствие играе под наем в „Болоня“ (Италия), „Мюнхен 1860″ , „Черноморец“ (Бургас), „Юве Стабия“ (Кастеламаре ди Стабия, Италия), „Васлуй“ (Румъния) и „Унтерхахинг“ (Германия). Защитавал е и цветовете на „Виктория“ (Кьолн, Германия) и „Атирау“ (Казахстан), преди да подпише с „Берое“ на 13 март 2015 г. За това как той се чувства в отбора и как го приемат феновете, Савио говори пред nbp.bg

- Савио, върни се назад във времето. Детска мечта ли ти беше да станеш професионален футболист?
- В интерес на истината никога не съм искал да стана професионален футболист. Никога не ми е било мечта. Имах пълната свобода да избирам своя път в живота, но по-скоро оставих той сам да ме води и ето, че днес пак съм с топка в крака.

- Ти си футболист, преминал през няколко класни първенства в Европа. По какво българското им отстъпва?
- В последните години в България се наблюдават все повече и по-силни клубни отбори. Това се дължи преди всичко на по-добрата организация и повишеното ниво на футбола тук. Според мен, българските тимове вече определено могат да се конкурират дори и с отборите от елитните европейски първенства.

- Играл си в класни отбори като „Мюнхен 1860″, „Бреша“, „Уест Хям“ и „Фиорентина“. Къде успя най-ефективно да се развиеш като футболист?
- Бих определил „Бреша“ като най-важната стъпка в моята кариера. Това бе първият професионален отбор, в който имах възможността да играя мъжки футбол. От изключително голямо значение за мен бе да се наложа в Италия и за мое щастие успях.

- През 2011 година ти отново беше в България, за да защитаваш цветовете на „Черноморец“ (Бургас). В правилна посока ли се развива българският футбол оттогава насам?
- Определено българският футбол е претърпял голямо развитие оттогава. Засилва се и участието на топ отборите в европейските клубни турнири, а успехите на „Лудогорец“ от последните две години са несъмнени. За четири години виждам, че много неща са се променили в положителна насока и българският футбол върви по правилния път.

- Имайки предвид предишния ти престой в България, от какво естество са този път проблемите, на които се натъкваш при адаптацията си тук?
- Не мисля, че срещам някакви сериозни проблеми при адаптацията си тук. Когато имам нужда от помощ, знам, че имам нужната среда и мога да разчитам на колегите си от съблекалнята. От друга страна пък привържениците на „Берое“ са изключително топли хора и силно запалени по зелено-бялата идея – убедих се още в първия си мач на стадиона под Аязмото.

- Петър Хубчев е познато име в немските футболни среди. Каква бе твоята реакция, когато разбра, че ще имаш възможност да тренираш под неговите наставления?
- Естествено, че с радост приех тази новина. За мен е от голямо значение комуникацията със старши треньора, а познанията му по немски език премахват езиковата бариера между нас. Дългото време, прекарано в игра и работа в Германия, го е изградило като изключително добър професионалист. Той държи много на старанието, дисциплината и организацията по време на тренировки. А тези качества са нужни не само на футбола, но и като цяло в живота. Поради тази причина смятам, че Петър Хубчев е истинският лидер на нашия отбор

- Дебютира със зелената фланелка миналата седмица срещу „Локомотив“ (София). С какви впечатления остана от атмосферата в Стара Загора по време на мач?
- Настроението по трибуните бе невероятно, но за съжаление не успяхме да отвърнем по същия начин от терена. Не играхме слабо, но знам, че нашият отбор е способен на много по-добри резултати. Всичко с времето си. За нас предстоят десет много важни срещи в плейофната фаза на шампионата и вярвам, че ще представим по най-добрия начин (бел.ред. – интервюто е взето преди мача ЦСКА – „Берое“ на 21 март).

- В миналото ли останаха славните години за теб или тепърва ще играеш и бориш за тях, започвайки с фланелката на „Берое“?
- Разбира се, че съм в „Берое“, за да дам всичко от себе си и да помогна на отбора да постигне колкото се може по-добро класиране този сезон. Моят най-голям стимул е да върна високото си ниво отпреди години, а защо да не започна и с един трофей?