От колко сол в храната се умира

Учените са анализирали 247 анкети на пациенти

15% от цялата смъртност в САЩ според учени от Харвард се дължи на прекалената употреба на сол. Именно тя e пряката причина за около 2,5 милиона случая на смърт от инфаркт, инсулт и други сърдечносънови заболявания годишно. Резултатите от изследването са били представени на зимната сесия на Американската асоциация по болестите на сърцето, пише myclinic.bg.

 Учените са анализирали 247 анкети на пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания. В анкетите подробно бил описан начина им на живот и хранене, в т.ч. употребата на готварска сол. Прекалената й употреба била установена при 107 пациенти, които били с кръвно значително над нормата и куп болести на сърдечносъдовата система.

Един от изводите на учените е, че официалната препоръчителна доза от 2,3 мг. натрий дневно трябва да бъде намалена на 1,5 мг. Те предупреждават, че съвкупната употреба на сол влияе на 40% от смъртните случаи – най-често инфаркт (42%) и инсулт (41%). Най-висока е смъртността от употребата на сол в Украйна – 2109 случая на милион, в Русия - 1803, Египет -  836, съобщава Medical News Today.

 България е на второ място в ЕС по консумация на готварска сол. Националните проучвания на храненето показват, че българинът консумира сол дневно до 10–14 грама, при определен безопасен прием от пет грама.