Не успяха да организират концерт за 40 дни от убийството на Немцов

Свят

02-04-2015, 16:00

Снимка:

Dw.de

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 7 април по канал "Дождь" ще се проведе телевизионен маратон в негова памет

Приятелите на застреляния руски опозиционен политик Борис Немцов не успяха да организират концерт, с който да отбележат 40-те дни от смъртта му. Московските клубове, които побират повече хора, са отказали да бъдат ангажирани за тази цел, въпреки че известни музиканти са се съгласили да участват. Вместо концерта, на 7 април по канал "Дождь" ще се проведе телевизионен маратон в памет на Борис Немцов, в който негови приятели и колеги ще разказват спомени, ще звучат и изпълнения на певци и музиканти, съобщи в. "Комерсант" цитиран от Mediapool.bg.
Идеята за концерт за 40-те дни от гибелта на Немцов е на неговия дългогодишен прессекретар Олга Шорина. С организацията са се заели радиоводещият Михаил Козирев и журналистът Юрий Саприкин.
"Борис обичаше музиката, много музиканти познаваше лично, те пътуваха с него в миналото на агитационни обиколки", казва Козирев. След смъртта на Немцов той им се обадил, спомнили си весели истории, свързани с него.

"За 40-те дни аз исках да направим концерт с правилната интонация, още повече, ще започна да идва ужасна информация, че Държавната дума е отказала да почете паметта на Борис Немцов, вандали са разбили мемориала на моста, където той беше убит", казва той. Съгласие да участват в концерта (планирано е било входът да е безплатен) са дали Юрий Шевчук, Андрей Макаревич, групите "Би-2" и "Браво". След това организаторите започнали да търсят подходящо място за възпоменаталната вечер. Последователно се обадили във всички клубове, които могат да поберат повече от 2 000 човека и от всякъде са получили отказ.

"Самите управители или собственици не бяха против, тяхната реакция беше положителна, но те казваха, че е нужно да се посъветват с кураторите или със силовите структури. След което идваше отговор – "не ни препоръчаха да се свързваме с това"", разказва Михаил Козирев.
Едно от набелязаните места е бил театър "Стас Намин", но органите по сигурността в парка "Горки", където се намира театърът, не се съгласили.
По думите на Михаил Козирев някои музиканти също отказали да участват в концерта: "Един от тях ми каза: "Миша, ела на себе си, ако те (властите), са успели така да насолят Шевчук и Макаревич, то нас ще ни закопаят в асфалта, а на мен ми висят музиканти". Горе долу същото казаха и собствениците на клубове".