„Независим театър” отваря врати в столицата

В програмата на театъра влизат спектакли на популярни български актьори

"Независим театър" отваря врати на мястото на бившия "Модерен театър" в Дома на българо-съветската дружба в София на 6 май, съобщиха създателите му от Младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство (МОНТФИЗ) на пресконференция днес. Той ще дава сцена на представления, създадени извън държавните и общинските театри, както и на гостуванията на театри от провинцията, а освен това ще продуцира собствени проекти.

Театърът възнамерява да обявява конкурси за независими проекти всеки сезон, които ще бъдат журирани от художествен съвет. Планът на създателя на МОНТФИЗ, актьора и режисьор Слав Бойчев, е също да организира международни и национални ателиета, форуми и фестивали.

Засега в програмата на "Независим театър" влизат спектакли на популярни български актьори като Асен Блатечки, Калин Врачански, Мария Сапунджиева, Ивo Аръков, Атанас Атанасов, Луиза Григорова, Ненчо Балабанов, Радина Думанян и много други. Откриващото представление на 6 май е "Омайна нощ" под режисурата на покойния Велко Кънев и с участието на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юрий Ангелов.

Част от пролетната програма на Независим театър ще станат и номинираният за ИКАР в категория "Дебют" на актрисата Радина Думанян "Чиста къща" на режисьора Иван Урумов, романтичната комедия "Бурунданга", "Мъртви души" на Булгаков с режисьор Тея Сугарева, както и спектакълът на студентите от четвърти курс "Актьорство за драматичен театър" в НАТФИЗ - "Последователите на Конфуций".

Бившият Модерен театър разполага с две пространства - голяма сцена с капацитет от 400 места и алтернативно театрално пространство с площ от 250 кв.м и височина от 12 метра.