До утре вечер възстановяват движението между Асеновград и Смолян

До тогава шофьорите могат да ползват обходен маршрут Кричим – Девин

Полагат се максимални усилия до петък вечер да бъде възстановено движението по път II-86 Асеновград – Смолян, което е блокирано поради свличането на земна маса от силното преовлажняване на ската в района на Бачковския манастир. Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров, заедно с инж. Георги Златев – директор на дирекция "Поддържане на пътната инфрастуктура" в агенцията, и експерти от ОПУ-Пловдив извършиха оглед на свлачището, което е с широчина 100-150 метра и дължина над 1000 метра. До възстановяването на движението шофьорите могат да ползват обходен маршрут по път III-866 Кричим – Девин.

При извършената проверка е установено, че скатът е силно преовлажнен и веднага са предприети необходимите действия за контролирано отвеждане на повърхностните и подпочвените води. При огледа на ската е открит нерегламентирано изграден частен водоем и няколко заблатявания.

Екипи на пътноподдържащите фирми работят за разчистване на падналата земна маса. Осигурена е аварийна проходимост на пътя и се пропускат линейки пожарни и полицейски коли, при нужда.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, на които предстои пътуване през дефилетата и пътната мрежа в планинските райони да карат внимателно и с повишено внимание. На много места, заради преовлажняване на почвата, има активизирали се свличания на земна маса и опасност от падащи камъни.