Тубдиспансерът в Стара Загора е пред фалит

Мисия

02-04-2015, 17:55

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пациентите на Тубдиспансера оцеляват "на инат"

Задълженията на лечебното заведение са около 400 хиляди лева

Областният диспансер за пневмофтизиатрични заболявания е пред фактически фалит, алармира управителят д-р Любомир Любенов. Той предупреди, че ако не бъде преразгледан лимитът, определен от здравната каса за специализираното лечебно заведение, до три месеца диспансерът ще прекрати дейност. 561 хиляди лева са получените средства по здравна каса за 2014 година, за тази година са предвидени с 61 хиляди лева по-малко. Лимитът, определен от касата на месец, е 40 хиляди лева, а само за заплати са необходими 42 хиляди лева, уточни д-р Любенов.

Задълженията на лечебното заведение са около 400 хиляди лева. Средства за медикаменти, консумативи и храна няма. Парите, в рамките на 130 хиляди лева годишно, които се получават като субсидия от Министерството на здравеопазването за лечението на туберкулозно болните, също за крайно недостатъчни и не покриват разходите за тях.

През 2013 година в областта са регистрирани 90 случая на активна туберкулоза, през 2014 година случаите са 70. С латентна туберкулоза, т.е. заразени с инфекцията, но без прояви на болестта са 450 души, контактните са още около 700-800 човека. Тези хора се нуждаят от постоянно наблюдение и адекватно лечение, а един туберкулозно болен заразява между 10 и 15 души, каза д-р Любенов. Ако се стигне до закриване на диспансера, очаквам бум на туберкулоза, предупреди д-р Любомир Любенов.