ТИР с контрабандни цигари минал границата за 15 минути

Крими

02-04-2015, 20:05

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Заедно с камиона, открит в Пловдив със стока за близо 8 милиона лева, са пътували още два

Товарният камион, задържан в Пловдив с нелегални цигари от Турция, преминал граничен пункт "Капитан Андреево" за 15 минути. Това стана ясно при гледането на мярката за неотклоние на петима от задържаните за контрабандата на цигари в Пловдивския окръжен съд, съобщи Дарик. При разкриването на аферата бяха арестувани 13 митничари. Aдвокатите на задържаните, поискаха мярката им за неотклонение да се гледа по компетентност в Хасковския окръжен съд, но искането им не бе уважено.

Заедно с ТИР-а, открит в Пловдив със стока за близо 8 милиона лева, са пътували още два. Трите ТИР-а били конвоирани и от леки автомобили. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов поиска постоянен арест за шофьора Ремзи Карабрахимохглу и останалите четирима задържани. Това са Атанас Петров, Емил Петров, Николай Пещерлиев и Стефан Пещерлиев. Първите двама са от Благоевград, а останaлите живеят в Пловдив. Четиримата помагали при разтоварването на цигарите.

41-годишният шофьор е турски гражданин и няма валидна в Европейския съюз шофьорска книжка. Преминал българската граница безпроблемно, като му поискали единствено 50 турски лири, за мине заедно с другите два ТИР-, които не е ясно къде са в момента. Пред разследващите Ремзи заявил, че такава граница не е виждал по време на 25-годишния си стаж като шофьор.

В следващите дни предстои да бъдат разгледани още мерки за неотклонение на задържани за контрабандата на цигари от Турция. Първоначално бяха задържани общо 26 души, като половината от тях са митничари. За около месец през свиленградската митница са преминали 17 товарни автомобили с нелегална стока.