Добро утро, София!

Честит празник на всички столичани

Добро утро в петък! Последен работен ден за тази седмица-УРА! Днес умишлено няма международни и световни празници и дни на нещо. Датата е специално запазена за рождения ден на столицата ни. На 3 април през 1879 година Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България.

136 години по-късно, дни преди рождения си ден като столица София бе обявена за най-добрия град за живеене в България. Бъдете горди граждани, пазете и обичайте родния си град. Почитайте историята и хората, които са работили и работят в негова полза, нека той да е вашето любимо и свидно място.

Хубав петък!

ВРЕМЕТО

Изпратихме променливия март, ето че и април прави изненади. Посрещнахме пролетта, тя пък явно нещо се срамува и днес пак ще отстъпи на студеното време и снега. Градусите падат, а вие маятайте кожусите на гръб.

СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА

В столицата изгрева ще настъпи в 07:06 часа, а ще изпратим слънцето в 19:54 часа. Денят расте всеки ден-използвайте го пълноценно. Луната е в знака на Везни.

ТРАФИК

Е, честито. Вече и с метро до Летище София. Повозихте ли се вече по новата линия, функционираща от вчера?

НА СУХО

Оставете къпането за събота, едно, че е края на седмицата и утре не сте на раота, а и от "Софийска вода" и без това ще спрат водата в някои квартали. ВИЖТЕ КОИ.

НА ТЪМНО

Петъчно ще останете и малко на тъмно, добре, че деня е дълъг. Все пак вижте дали вашия квартал е засегнат от ремонтит на ЧЕЗ.

КАКВО, КЪДЕ

От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народно събрание.
От 10.00 часа в Гранитна зала на Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов ще представят Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г.
От 11.00 часа пред сградата на Съдебната палата жителите на Кюстендил и Карлово организират протест под надслов „Не на провокациите и посегателствата върху историята на България“.
От 11.00 часа в сградата на Столична община кметът на София Йорданка Фандъкова ще проведе среща с една от най-успешните българки на световната оперна сцена - Соня Йончева.
От 10.30 ч. ще се състои конференция, организирана от евродепутата Момчил Неков под надслов: „Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на преговорите по ТПТИ“. Събитието ще се проведе в "Дома на Европа" на ул. „Г.С. Раковски“ № 124.
От 11.00 ч. на площад „Народно събрание” ще започне събирането на родители на деца с увреждания, които ще проведат Националното протестно шествие срещу действащите политики за децата/лицата с увреждания и техните семейства.
От 11.30 часа зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и членовете на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще представят на пресконференция приоритетите в работата на новото ръководство на КЗП. Пресконференцията ще се състои в сградата на КЗП пл.”Славейков” 4А, ет. 3.
От 10.00 часа в Софийския университет, заседателна зала 1, Факултетът по класически и нови филологии при СУ "Св. Климент Охридски" ще проведе юбилейна научна конференция под наслов "Филология - класическа и нова"
От 10.00 часа в рамките на Пролетното почистване, организирано от Столична община служители на голяма верига бензиностанции ще садят брези в парк "Врана".
От 13.00 часа в Националния пресклуб на БТА църковното настоятелство на храм ротонда „Св. вмчк Георги” и Фондация „15 века България” ще дадат пресконференция.