Умуват дали да дават паркирането на концесия

Бъдещето на „синята” и „зелена” зона в столицата скара ГЕРБ и БСП

Зоните за паркиране да се обслужват от търговски дружества или юридически лица, а събраните пари да не влизат в бюджета на общините. Това предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. В промените е записана и възможността „Синята" и „Зелена" зона да се отдават на концесия, което притесни част от депутатите в Комисията по транспорт.

“Голяма част от глобите за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона в София падат при оспорване в съда. Причината е, че като търговско дружество Центърът за градска мобилност няма право да събира таксите от тази услуга”, каза депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. “Този проблем ще се решава чрез законови изменения”, допълни той.

„Общините могат да възложат изпълнението на тези функции, от една страна на свои служители, от друга страна на общински предприятия и от трета страна на юридически лица и за да няма недоразумения, става въпрос за юридически лица, които са 100% собственост на общините и 80% от дейността им е формирана в изпълнение на услуги на общината. От тук нататък няма да могат да бъдат обжалвани тези решения за налагане на глоби за неправилно паркиране в тези зони", обясни Иванов.

“От БСП са категорични, че паркирането трябва да бъде регламентирано, но не са съгласни с част от промените”, каза депутатът Георги Свиленски.

„Колегите в началото са се опитали, когато са започнали да подготвят промените, да решат този въпрос. Впоследствие, според мен, са се появили други интереси - фирмено концесиониране на зоната за паркиране. Те предлагат общинско дружество, общинско предприятие и концесиониране. Тъй като ние категорично отхвърляме третия вариант - концесиониране, затова не го подкрепяме. Паркирането да си остане приоритет на общините, таксите със събирането и регулирането да е в правомощията на общинските съвети", каза той.

Предложените изменения в Закона за движението по пътищата все пак бяха подкрепени на първо четене в парламентарната комисия по транспорт, уточни Дарик.